3 Aralık 2016 Cumartesi

SPORDA ENGELLER KALDIRILDI MI?



Cumhuriyet  Halk Partisi  Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Ülkemizde engellilerin spor yapabilmesi için düzenlenmiş spor alanları var mıdır? Yeterli midir? Sayıları kaçtır? Hangi illerdedir? Yalnız engellilere özel spor olanağı tanıyan tesis sayısı kaçtır?” sorularını  Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç yanıtladı.
 CHP Niğde  Milletvekili Ömer Fethi Gürer sorularına Bakan şu yanıtı verdi:“81 ilimizde, engelli sporcular tarafından gerçekleştirilen spor müsabakaları için Spor Genel Müdürlüğüne ait tesisler kullanılmakta olup engelli sporculara yönelik faaliyet gösteren spor kulüplerimize ihtiyaçları ve talepleri doğrultusunda tüm tesislerimiz tahsis edilmekte ve her türlü destek verilmektedir.
Engelli vatandaşlarımız için ulaşılabilirlik gerekliliklerini içeren standartlar dikkate alınarak, yeni yapılan tüm tesislerimizin projeleri, engelli vatandaşlarımızın kullanımını sağlayacak şekilde yapılmakta ve uygulanmaktadır. Daha önce yapılan tesislerimiz için ise bakım-onarımlar yapılarak, engelli vatandaşlarımızın kullanımına uygun hale getirilmektedir.
Ülkemizde engellilerin spor yapabilmelerini sağlamak amacıyla, Bakanlığımız tarafından 81 ilimizde "Engelliler İl Spor Merkezleri" açılmış, böylece sadece engelli sporcuların değil diğer engelli bireylerin de spor tesisleri ve spor branşlarıyla tanışması sağlanmıştır.
"Sporda Engelleri Kaldırıyoruz" sloganıyla, özel olarak tasarlanan ve hizmete sunulan araçlarla (otobüs, minibüs) engelli sporcularımızın spor tesislerine ücretsiz ulaşımı sağlanmakta, ayrıca Türkiye'nin dört bir yamnda gerçekleştirilmekte olan gençlik faaliyetlerine katılan engelli gençlerimize de hizmet verilmektedir.
Bakanlığımızca 2015 yılında, en değerli yatırımlarımızdan olan Aksaray Paralimpik Oyunlar Hazırlık Merkezi hizmete açılmıştır. Tamamıyla engelli sporcuların ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla özel olarak inşa edilen Merkezde, geleceğin olimpiyat ve dünya şampiyonlarının yetiştirilmesi amaçlanmıştır. Türkiye'nin ilk Paralimpik Oyunlar Hazırlık Merkezi olma özelliğini de taşıyan 80 yatak kapasiteli tesiste; yemekhane, revir, konferans salonu, sauna, engelli asansörü ve dinlenme salonu bulunmaktadır.
Bütün bu çalışmalarımızın sonucunda Türkiye, tarihinin en yüksek katılımlı sporcu kafilesiyle yer aldığı Rio 2016 Paralimpik Oyunları'nda; 3 altın, 1 gümüş ve 5 de bronz olmak üzere toplam 9 madalya kazanırken, halterde Nazmiye MURATLI, Londra 2012'deki dünya rekorunu 2'nci kez kırarak altın madalyanın sahibi olmuş ve büyük bir başarıya imza atmıştır.”dedi.
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer  Bakanın yanıtının tatmin edici olmadığını belirterek “Yüzeysel sorular yanıtlanmıştır. Niğde ilinde dahi iki engelli spor kulubu için yeterli destek ve olanak sağlanmamaktadır.Spor için malzeme temininde dahi sorunları vardır. Engelliler için müstakil ve her olanakla donatılmış tesisler ve idari yürütme merkezleri yoktur. Var olduğu söylenen tesisleri Bakan gezdiğinde görecek ki engellilerin ülke genelinde spora yönelmesini destekleyip teşvik edecek olanaklardan mahrumdurlar. Forma, eşofman,  ayakkabı gibi spor malzemeleri yanında engelli basketbolcuların her yıl spor için gerekli  kullanacakları araçları temininde dahi sıkıntı yaşamaktadırlar. Bakanlık soruyu yanıtlamak için yanıt verdiği anlaşılmaktadır.Aksaray’da açılan tesis benzerleri her ilde açılmalıdır”dedi.






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder