17 Kasım 2017 Cuma

Gürer: “ Mera Alanlarını Yok Ederek Kendi Ayağımıza Sıkıyoruz”
CHP Niğde Milletvekili ve KİT Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, Meclis Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, insanların yaşam alanları ve geleceğinin bağlı olduğu mera alanlarının yok edilmesine seyirci kalınmaması gerektiğini söyledi.
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Meclis Genel Kurulu’nda “Mera alanlarının giderek yok olmasının önüne geçilmesi” konulu Meclis Araştırma Önergesinde CHP Grubu adına konuşma yaptı.
YÜZDE 56 OLAN MERA ALANI YÜZDE 19’A DÜŞTÜ
Cumhuriyetin ilk yıllarında ülkemizin yüzde 56'sını oluşturan mera ve çayır alanlarının günümüzde yüzde 19’lara kadar düştüğünü ifade eden CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Ortak düşüncemiz, mera alanlarını korumakken ne var ki, yanlış kentleşme, sanayileşmeyle mera alanlarını yok ediyoruz” dedi.
MERA ALANLARININ YOK EDİLMESİ ET İTHALATININ ÖNÜNÜ AÇTI
Mera alanlarının yok edilmesini insanın kendi ayağına sıkmasına benzeten Gürer, “Mera alanı yok olunca hayvancılık geriliyor, hayvancılık gerilediği zaman yurt dışından ithal et ve canlı hayvan almak zorunda kalıyorsunuz; samanı gidip Bulgaristan'dan almak durumunda kalıyoruz. Böylece, ülke kendi gerçeğinden uzaklaşıyor, kendi kendine yeten ülkeyi, meralarının yok olmasıyla dışa muhtaç hâle getiriyorsunuz. Bu anlayışla meralar ve diğer çiftçilik, tarım gibi uygulamalardaki yanlışlarımızı bir an önce değiştirmemiz, dönüştürmemiz gerekiyor. Özellikle hiçbir noktada planlı bir bakışımız olmadığı için de ülkenin mağduriyetleri artıyor” diye konuştu.
MERAYI KORUMAK İÇİN ISLAH EDİLEN YERLER BİLE ORTADAN KALDIRILDI
Gürer konuşmasında, “Mera alanlarıyla ilgili olumsuzlukları yaratan kanunlar o kadar kolay geçiyor ki, sonra da "Mera alanlarını koruyalım." diyoruz; hem yok ediyoruz hem koruyalım diyoruz. Islah etmeye çalışıyoruz, ıslah etmeye çalıştığımız yerlerde sonuç alacağımız yerde değişikliklerle, Islah ettiğimiz yerleri ortadan kaldırıyoruz” dedi.
ÜLKENİN VARLIKLARI GÖZ GÖRE GÖRE PEŞKEŞ ÇEKİLİYOR
Türkiye’nin içinde bulunduğu koşullarda tarım ve hayvancılıkta ciddi sorunlar yaşandığını anlatan Gürer, “Bugün ortalama yılda 15 milyon ton kaba yem alır duruma gelmemizin başlıca nedeni meralarımıza gerekli önemi verip sahip çıkmamamız. Mera dediğiniz alan  bir yaşam alanı aynı zamanda, oradaki canlıları da onunla beraber yok ediyorsun. Oradaki otu, bitkiyi, canlıyı yok ettiğimiz gibi, insanlarımızın oradan sağladığı faydayı da dar alanda, birkaç sermayedarın eline bırakarak ülkenin varlıklarını ve değerlerini göz göre göre peşkeş çekiyorsunuz. Bu anlayıştan uzaklaşmanın yolu, meraları sahiplenmek, korumak ve bununla ilgili yapılacak çalışmalara da destek vermektedir” diye konuştu.
CHP’li milletvekillerinin mera alanlarının durumlarının ele alınması konusunda çok sayıda Meclis Araştırması taleplerinin de olduğuna değinen Gürer, verilen Meclis Araştırmasını desteklediklerini ifade etti.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder