Zatürreyle mücadele, ücretsiz aşı uygulamasıyla güç kazanıyor
Her yıl yaklaşık 450 milyon kişi, yani dünya toplamının %7'si zatürreye yakalanıyor ve bu vakaların yaklaşık 4 milyonu ölümle sonuçlanıyor. Zatürreden korunmanın en etkili yöntemlerinden birinin aşılanma olduğunu söyleyen Türk İç Hastalıkları Uzmanlık Derneği (TİHUD) Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Kerim Güler ve Türk Toraks Derneği Başkanı Prof. Dr. A. Fuat Kalyoncu, özellikle 65 yaş üzeri herkesin ve 65 yaş altı risk gruplarının pnömokok aşısı olması gerektiğini belirtti.Halk arasında zatürre olarak bilinen pnömoni, akciğer dokusunun çeşitli mikroorganizmalar tarafından iltihabı olarak tanımlanıyor. Zatürre gelişiminden en sık bakteriler olmak üzere virüsler, mantarlar ve diğer mikroorganizmalar da sorumlu olabiliyor. Hastalık çoğunlukla kişinin ağız, boğaz ve sindirim sistemi florasında yer alan mikroorganizmaların akciğerlere yerleşmesiyle gerçekleşiyor. Normal koşullarda akciğerde zatürre gelişimine neden olmayan bu mikroorganizmalar kişinin bağışıklığının düştüğü durumlarda hastalığa neden oluyor. Zatürrelerin sınırlı bir kısmı ise hasta kişilerden sağlıklı kişilere de bulaşabiliyor.
Zatürre en sık ölüme neden olan hastalıklar arasında
Türk İç Hastalıkları Uzmanlık Derneği (TİHUD) Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Kerim Güler zatürre vakalarının tüm dünyada hastane başvurularının, tedavi giderlerinin, iş-okul günü kayıplarının ve ölümlerin önemli bir kısmından sorumlu olduğunu belirterek şu bilgileri verdi: “Zatürre dünyada ve ülkemizde en sık ölüme neden olan hastalıklar arasında yer almaktadır. Her yıl yaklaşık 450 milyon kişiyi yani dünya toplamının %7'si zatürreye yakalanmakta ve bunların yaklaşık 4 milyonu ölümle sonuçlanmaktadır. Zatürre, İngiltere ve ABD'de ölüm nedenleri arasında 6'ncı sırayı; enfeksiyonlara bağlı ölümler arasında ise 1'inci sırayı almaktadır. Ayakta tedavi edilen hastalarda ölüm oranı, %1-5 iken, hastanede tedavi edilen olgularda bu oran %12'ye, yoğun bakım desteği gerektiren hastalarda ise %40'a ulaşmaktadır.”
Çocuklar, 65 yaş üstü yaşlılar ve kronik hastalığı olanlar zatürreye karşı daha dikkatli olmalı
Türk Toraks Derneği Başkanı Prof. Dr. A. Fuat Kalyoncu zatürre için risk grubunda olanları şöyle özetledi: “Ülkemizde alt solunum yolu enfeksiyonları, ölüm nedenleri arasında %4,2 ile 5'inci sırada yer almaktadır. Ülkemizde yapılan çalışmalarda zatürreden ölüm oranının hastalığın şiddetine göre %1 ile %60 arasında değiştiği ve hastanede tedavi edilen zatürre vakalarında oranın belirgin olarak daha yüksek olduğu (%10,3-60) gösterilmiştir. Özellikle çocuklarda, 65 yaş üstü bireylerde, sigara kullananlarda, kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH) veya astım gibi kronik akciğer hastalığı olan kişilerde, kronik böbrek ve kalp hastalıkları, diyabet yada bağışıklık sistemini baskılayan bir hastalık veya ilaç kullanımının varlığında zatürre daha sık gelişebilir.”
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder