14 Mart 2018 Çarşamba

CHP’Lİ VEKİL GÜRER: FASULYE EKİMİ YAPILIRKEN İTHALATIN ÖNÜ AÇILMASIN!

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in, Niğde kökenli olan ve önemli bir marka haline gelen ‘dermason’ fasulyesinde, yetiştirme tekniklerinin iyileştirilmesi talebini içeren soru önergesine Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba yanıt verdi. Bakan Fakıbaba, geçen yıl Niğde’de dermason çeşidi kuru fasulye ile 17 adet demonstrasyon kurularak, yeni çeşitlerin tanıtımının yapıldığını açıkladı.

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, önergesinde, “Kuru fasulyede önemli bir marka olan 'dermason' tipi fasulye Niğde kökenlidir. Bakanlığınızın bu ürünle ilgili Ar-Ge çalışması var mıdır? Islah çalışması ve yüksek verimli ve kaliteli çeşitlerinin geliştirilmesi için bir proje yürütmekte midir? Bu ürünün yetiştirme tekniklerinin iyileştirilmesine yönelik çiftçilere yeterli eğitim verilmekte midir?” şeklinde sorular yöneltti.
Bakan Ahmet Eşref Fakıbaba, kuru fasulye üretimini arttırmak için AR-GE çalışmaları yürüttüklerini belirtti. Baklagiller üretimine yapılan desteklemelerde ilgili açıklamalarda bulunan Bakan Fakıbaba, 2017 yılında ‘Havza Bazlı Tarımsal Üretimi Destekleme Modeli’ uygulamasına geçilmiş olup, 941 havzada 21 ürün en uygun olduğu havzalarda üretim alanı bazında desteklenecektir. Bu kapsamda kuru fasulye desteklenen ürünler arasında yer almaktadır” diye konuştu.
GÜRER: “FASULYE ÜRETİCİLERİ DAHA ÇOK DESTEKLENMELİ”
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, dermason fasulyesinin ününün Türkiye sınırlarını aştığını belirterek, “Bu ve benzer ürünlerin çeşidinin geliştirilmesi, üretim tekniklerinin yenilenmesi ve uygulamalı olarak hayata geçirmesi gerekmektedir. Ayrıca, diğer çeşitlerine göre daha çok tercih edilen ürün cinslerini yetiştiren üreticiler, daha çok desteklenmeli, teknik açıdan uygulamalı olarak bilgilendirilmelidirFasulye ekimi yapılırken ithalatın önünü açan gümrük indirimlerinin yapılması fasulye üreticilerini zora sokmaktadır. Fasulye üreticisi geçtiğimiz yıl hükümetin yanlış politikası sonucu mağdur olmuştur. Ekim ve hasat döneminde yapılan gümrük indirimi ile ithalat üreticiyi zor durumda bırakmaktadır” dedi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder