GÜRER: ELMAMIZDA OLSUN..
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in soru önergesine yanıt veren Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, ülkemizde 600 yerel elma çeşidi bulunduğunu, elma bahçesi tesis edilen çeşit sayısının ise 38 olduğunu açıkladı. İç Anadolu şartlarında 22 elma çeşidinin tavsiye edildiğini belirten Bakan Fakıbaba, Türk Patent Enstitüsünün ise 3’ü özel sektöre ait 7 elma çeşidini tescil ettiğini bildirdi.
Tarım Orman ve Köy İşleri Komisyon Üyesi CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına yönelttiği soru önergesinde, “Ülkemizde kaç çeşit elma yetişmektedir?Bakanlık hangi elma türünün yaygınlaşmasını hangi bölgeler için önermektedir? Bu bağlamda yapılan çalışmalar nelerdir? Türk Patent Enstitüsüne tescil başvurusu yapılarak coğrafi işaret tescil belgesi verilen ürün sayısı kaçtır ve hangileridir?” şeklindeki sorulara yanıt verilmesini istedi.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba ise Ülkemizde yaklaşık 600 yerel elma çeşidinin bulunduğunu belirterek, “modern meyveciliğe uygun yetiştirme teknikleri sağlayan bodur, yarı bodur, klonal elma anaçları kullanılarak fidanları üretilen ve elma bahçesi tesis edilen 38 elma çeşidi bulunmaktadır” dedi.
Elmanın ılıman iklim meyve türleri arasında yer aldığını anlatan Bakan Fakıbaba, Ülkemizde bu iklim koşullarına sahip İllerimizde yaygın olarak elma yetiştiriciliği yapıldığını belirtti. Bakanlıklarına bağlı Eğirdir Meyvecilik Araştırma Enstitüsünce elma adaptasyon çalışmaları yürütüldüğünü söyleyen Fakıbaba, bu kapsamda 22 elma çeşidinin geçit ve iç Anadolu şartlarında tavsiye edilebilir bulunduğunu açıkladı
Bakan Fakıbaba, “Türk Patent Enstitüsünce 2005 yılında Bakanlığımız Eğirdir Meyvecilik Araştırma Enstitüsüne ait 4 elma markası ve özel sektöre ait 3 elma markası tescil edilmiştir” dedi.
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, elma üreticilerinin son yıllarda ciddi sorunlar yaşadığına dikkat çekti. Üretimle ilgili girdi maliyetlerinin sürekli artmasına karşın, ürün fiyatlarının düştüğünü belirten Ömer Fethi Gürer, “Elma üreticileri, ürün çeşitliliği ve yetiştiricilik teknikleri konusunda, bakanlığın il ve ilçe teşkilatlarınca uygulamalı olarak desteklenmeli, elmamızda olsun, yerel olan türlerin korunması sağlanmalıdır. Niğde başta olmak üzere farklı illerde değişik tür elmaların yabancı ortaklı işletmelerce de üretimi yapılmaktadır. Misket elması, Amasya elması diye tanımlanan türün çok yerde ağaçları sökülmekte ve ticari amaçlı türlere yöneliş artmaktadır. Yerel türlerin de korunması ve desteklenmesi sağlanmalıdır. Don, dolu gibi mevsimsel etkilerden de elma üreticileri korunmaya yönelik uygulamalar genişletilmelidir. Bakanlık konuya daha kapsamlı ve yön gösterici uygulamalar ile yaklaşım sağlamalıdır” dedi.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder