13 Mart 2018 Salı

GÜRER: TARSİM, TÜM ÇİFTÇİLERE DESTEK SAĞLAMALI..

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in soru önergesini yanıtlayan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, TARSİM’in Niğde’de hasar tazminatı ödediğini açıkladı. 
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca yanıtlanması istemiyle verdiği yazılı soru önergesinde Niğde’de 2016 yılında üretilen elma miktarı, elma ağacı sayısı, ÇKS sistemine dahil olan üretici sayısı ve don, dolu ve doğal afetlerde son 2 yılda verilen destek miktarının açıklanmasını istedi. 
ÇKS KAYDINDA 5 BİN 426 ELMA ÜRETİCİSİ VAR
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Fakıbaba, CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in önergesine verdiği yanıtta, Niğde İlinde Çiftçi Kayıt Sistemine (ÇKS) 5.426 elma üreticisinin kayıtlı olduğunu açıkladı. 
Bakan Fakıbaba, “Üreticilerin bitkisel ürünlerinin, seralarının ve çiftlik hayvanlarının; dolu, don, sel su baskını, heyelan, deprem, fırtına, yangın, kaza ve zararlılar ile hayvan hastalıklarından kaynaklı hasarlarının tazmin edilebilmesi amacıyla 2005 yılında Tarım Sigortaları Kanunu çıkarılmış olup, 1 Haziran 2006 talihinde ilk poliçe düzenlenmiştir.
Tarım sigortası yaptıran üreticiler sigorta poliçesindeki sigorta prim tutarının dolu riskinde % 50'si, don riskinde ise % 67'si oranında prim desteği almaktadır. Ayrıca, bu risklerden kaynaklı hasar durumunda hasar tazminatı ödemesi yapılmaktadır.
2017 yılında ayrıca meyve ağaçları ve asmaların kendileri ile fidanlarında dolu, fırtına, hortum, yangın, deprem, heyelan, sel ve su baskını, taşıt çarpması ve kar ağırlığı riskleri de teminat kapsamına alınmıştır” açıklamasında bulundu. 
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, “5363 sayılı Tarım Sigortaları Kanunu kapsamında, ilgili yılı içerisinde meydana gelen doğal afetlerden etkilenen çiftçilerimizden, tarım sigortası yaptıran üreticilerimize Tarım Sigortası Eksperleri tarafından hasar tespit çalışmaları yapılmakta ve hasar dosyasının tamamlanmasını müteakip 30 gün içerisinde hasar tazminatları üreticilere ödenmektedir” dedi. 
2 YILDA 12 BİN 703 POLİÇE
Bakan Fakıbaba TARSİM ile Niğde İlinde, 2016 ve 2017 yıllarında 12.703 adet poliçe düzenlendiğini ve hasar tazminatı ödendiğini bildirdi.
GÜRER: “ÇKS SORUNU ÇÖZÜMLENMELİDİR”
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, doğal afetlerden devlet desteği alan çiftçiler için ÇKS’ye ve TARSİM’e kayıtlı olmaları şartı arandığını belirterek, “Ancak çeşitli sebeplerden dolayı pek çok çiftçimiz ÇKS’ye kayıtlı değildir. ÇKS’ye kayıtlı olmayan çiftçilerimiz maalesef doğal afetlerde, ürün zararlarına karşı devlet desteği alamamaktadır. Bu konuda bir düzenleme yapılarak, çiftçilik yaptığı, üretici olduğu bilinen çiftçilerimizin ÇKS’ye kayıtlı olmasalar bile devlet desteklerinden faydalanmalarına olanak sağlayacak düzenlemeye gidilmelidir” dedi. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder