16 Mart 2018 Cuma

PATATES DEPODA KALDI

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in ‘Patateste nitelikli tohum’ sorunuyla ilgili soru önergesine yanıt veren Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, patateste 174 adet milli tohum çeşidinin bulunduğunu açıkladı.

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, önergesinde patates üretiminde nitelikli tohumun önemine dikkat çekerek, “Tohum verimi ve özelliği gübre ve ilaç kullanımını artırmakta, bu durum maliyetin artmasına neden olmaktadır” dedi. 
Ülkemizde son iki yılda ithal edilen patates tohumu ve bunlara ödenen miktarı soran Ömer Fethi Gürer, ekimi yapılan yabancı meşeli tohum sayısın açıklanmasını istedi. Ömer Fethi Gürer, ayrıca “Tohumluk patates fazlası satışa sunulmakta mıdır? Toprağa ve verime göre tohum için çiftçi eğitimi verilmekte midir?” şeklindeki sorulara da yanıt istedi. 
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in soru önergelerine yanıt veren Bakan Ahmet Eşref Fakıbaba, Patates tohumu üretiminin, ülkemizin tohumluk ihtiyacını karşıladığını belirterek, “Ülkemiz tohum tescil ve sertifıkasyon sistemi içerisinde, 151 adedi tescilli, 23 adedi de üretim izinli olmak üzere toplam 174 adet patates çeşidi Milli Çeşit Listesinde yer almaktadır” dedi. 
Bakan Fakıbaba, “Ülkemizde, sertifikasyon sistemi içerisinde üretilerek ambalajlı halde satışa arz edilen sertifikalı patates tohumlarının, üretim sürecinde bitki koruma ürünleri ile muamele edilmiş olmasından dolayı, tohumculuk mevzuatı gereği bu tohumların gıda amaçlı pazarlanması mümkün değildir. Ancak sertifikalı tohum üretiminin tarla şartlarında veya hasat aşamaları esnasında belirlenen üretim fazlası kısmının, tohum işleme ve sertifıkasyonu işlemlerine tabi tutulmaksızın gıda olarak pazarlanmasında yasal bir engel bulunmamaktadır” açıklamasında bulundu. 

Patates depoda kaldı
Niğde ve Nevşehir illerinin ülkemizde patates üretim merkezi özelliği taşıdığını ifade eden Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Eylül Ekim ayında hasat edilip depolanan patatese tüccar gelmediği için depoda kaldığını belirtti. Gürer, “her gün patates üreticileri arıyor, patates çürüyecek maliyeti 50-55 krş, 20-30 kuruşa dahi alan yok mağduruz diyorlar. Hükümet çiftçinin feryadını duymuyor, yetersiz teşviklerle sorun çözülmüyor. Patates üreticisine acil çözüm üretilmelidir. Depoda patates ömrü azalmaya başladı. Patates üreticisi köyden kente gidemez hale geldi. Bu durum esnafları da etkiliyor. Çiftçi borç içinde, varı yoğu icralık. Bir an önce patates ürününün üreticiden alınması için bir yöntem bulunmalı, ihracat sağlanılamazsa iç tüketim olanaklarını hükümet yaratmalıdır” dedi.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder