Nanobiyoteknoloji İle Çevre Dostu Tarım İlaçları
Geliştirildi
Nanobiyoteknolojik yöntemlerle meyve ve sebzelerin yapısında
bulunan biyoaktif moleküller kullanılarak insan sağlığına ve doğaya zarar
vermeyen tarım ilaçları geliştirildi.

“Niğde Üniversitesi Ayhan Şahenk Tarım Bilimleri ve
Teknolojileri Fakültesi” öğretim üyelerinden Prof. Dr. Mustafa Özgen ve çalışma
grubu ile Hacettepe Üniversitesi Nanoteknoloji ve Nanotıp Anabilim Dalı öğretim
üyeleri tarafından yürütülen proje kapsamında geliştirilen tarım ilaçlarının
uzun süre etkili, yüksek verimli, çevre dostu ve sürdürülebilir olduklarının
tespit edildiği belirtildi.
Özellikle son yıllarda tarım ürünlerinde karşılaşılan ilaç
kalıntılarının insan sağlığına ve çevreye olumsuz etkilerini yok etmek üzere
daha etkin çözüm arayışı içinde bulunulurken yürütülen bu proje ile nano
boyutta üretilen ilaçların gelecekteki zirai mücadele çalışmaları için umut
vaat ettiği ifade edildi.
Tarımda kullanılan ilaç ve gübrenin çevreye zararını
azaltmada en yeni teknolojilerden birisinin “Nanoteknoloji” olduğunu vurgulayan
Niğde Üniversitesi Ayhan Şahenk Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi
Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Özgen, konuyla ilgili olarak şunları söyledi;
“Nanoteknoloji, tarım alanında; bitki hastalıklarını
önlemede, erken hastalık tespitinde, zirai ilaç ve gübre kullanımını azaltmada,
bitki ve hayvan ıslahı çalışmalarında kullanılmaya başlanmıştır.
Nanoteknolojinin biyoloji ayağı olan nanobiyoteknoloji uygulamaları ile tarım
sektöründe daha az maliyet ile daha yüksek verim ve kaliteye ulaşmak, insan ve
çevre sağlığına duyarlı sürdürülebilir tarımı gerçekleştirmek mümkün olacaktır.
Tarım ilaçlarının toksik olmayan kimyasallardan faydalanılarak yapılması
çevreci ve sürdürülebilir bir tarım için hedeflenmektedir. Bitki kökenli bazı
moleküllerin yüksek oranda pestisit özelliğine sahip olduğu yapılan çalışmalar
kapsamında ön plana çıkarılmıştır. Sayıları yaklaşık 40 binin üzerinde olan
biyoaktif moleküller daha çok kırmızı meyve ve sebzeler, turunçgiller, soğan,
baklagiller ve çayda bol miktarda bulunmaktadır. Toksik etkisi bulunmayan ve
doğal antimikrobiyal ajan özelliğindeki bu biyoaktif moleküllerden doğal tarım
ilaçlarının geliştirilmesi gelecekteki çevre dostu pestisit çalışmaları için
örnek olacaktır.”
Prof. Dr. Mustafa Özgen elde edilen sonuçların insan ve
çevre sağlığına dost, sürdürülebilir bir tarım için ümit verici bir başlangıç
olduğunu belirterek laboratuvar çalışmalarında elde edilen başarılı sonuçların
uygulamaya aktarılması çalışmalarının sürdürüldüğünü söyledi.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder