22 Mayıs Avrupa Obezite Günü
Obezite, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından "Sağlığı bozacak ölçüde vücutta anormal veya aşırı yağ birikmesi" olarak tanımlanmaktadır.
Obeziteyi belirlemek için Dünya Sağlık Örgütü'nün obezite sınıflandırması kullanılmakta ve genellikle Beden Kitle İndeksi (BKİ) esas alınmaktadır. BKİ, bireyin vücut ağırlığının (kg), boy uzunluğunun (m) karesine (BKİ=kg/m2 ) bölünmesiyle elde edilen bir değerdir. BKİ boy uzunluğuna göre vücut ağırlığını değerlendiren bir gösterge olup, optimum sağlığa ulaşmak için erişkin nüfus kıyas alındığında ortalama BKİ 21 ile 23 kg/m2 aralığında olmalıdır.
Obezite oluşumunda aşırı ve yanlış beslenme ile fiziksel aktivite yetersizliği en önemli neden olarak kabul edilmektedir. Ayrıca genetik, çevresel, sosyokültürel ve psikolojik pek çok faktör obeziteye neden olabilmektedir. Bununla birlikte, bazı hormonal ve sendromik hastalıklar da obezite ile sonuçlanmaktadır. Tüm dünyada özellikle çocukluk çağı obezitesindeki artışın sadece genetik yapıdaki değişikliklerle açıklanamayacak derecede fazla olması nedeniyle, obezitenin oluşumunda çevresel faktörlerin rolünün ön planda olduğu kabul edilmektedir. Obezitenin gelişmesinde dikkat edilmesi gereken faktörlerden biri de yaşamın ilk yıllarındaki beslenme şeklidir.
Obezitenin çeşitli hastalıklarla ilişkisi bilinmekte olup morbidite ve mortaliteyi artırıcı etkisi de ortaya konulmuştur. Tip 2 Diyabet, Hipertansiyon, Koroner Arter Hastalığı, karaciğer yağlanması, uyku apnesi, hiperlipidemi, metabolik sendrom, safra kesesi hastalıkları, bazı kanser türleri, osteoartrit, felç, kas-iskelet sistemi problemleri, astım, solunum zorluğu ve ruhsal sorunlara sebep olabilmektedir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder