17 Mayıs 2017 Çarşamba

Yabancılara 20 ilde 2159 hektar arazi satıldı
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in, tarım sektörüyle ilgili olarak ülke genelinde ve Niğde’de çiftçilik ve hayvancılıkla uğraşan kesimin önemli sorunlarını içeren soru önergelerini yanıtladı.
Bakan Çelik, yabancılara tarım arazisi satışının yasalaştığı 2016 yılından bu yana 20 ilde 2159 hektar tarım arazisinin yabancı uyruklu kişilere satıldığını açıkladı. CHP Milletvekili Gürer ise yabancı şirketlerin Türk ortaklarıyla satın aldıkları arazilerin bu rakamlara ilave edilmediğini belirterek, “Sayın Bakanın verdiği rakamlar, gerçek rakamların çok altındadır” dedi.
CHP Niğde Milletvekili ve KİT Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer’in sözlü soru önergelerine yanıt verdi. Bakan Çelik, CHP Milletvekili Gürer’in, Tarım arazilerinin toplulaştırılmasından, yabancılara satılan tarım arazilerinden tohumculuk sektöründeki sorunlara kadar pek çok konuyu içeren sorularını tek tek yanıtladı.
14 MİLYON HEKTAR ARAZİ TOPLULAŞTIRILICAK
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in, tarım arazilerinin toplulaştırılmasına yönelik sorusuna yanıt veren Bakan Çelik, “Tarım arazilerinin toplulaştırılmasına yönelik olarak ise 1961-2002 yılları arasında 500 bin dekar toplulaştırma gerçekleştirilirken 2003-2016 döneminde 5 milyon hektar alanda toplulaştırma tamamlanmıştır. 2023 yılına kadar ise devam etmekte olanlarla birlikte 7 milyon hektar araziyi de toplulaştırarak toplam 14 milyon hektar arazinin toplulaştırılması gerçekleştirilmiş olacaktır” dedi. Gürer Toplulaştırma ile ilgili çok sayıda yargıya başvuru olduğunu bu nedenle gecikmeler oluştuğunu belirterek Bakanlığın bu konuda çalışmalarını yetersiz bulduğunu ve sorunların geleceğe sarkan biçimde olmaması için yargıya ermeden çözüm üretilmesi gerektiğini ifade etti.
20 İLDE 2 BİN 159 DEKAR TARIM ARAZİSİ YABANCILARA SATILDI

Bakan Çelik, CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in yabancılara satılan tarım arazilerine ilişkin soru önergesini şu şekilde yanıtladı: “Yabancılara satılan tarım arazilerine ilişkin soruyla ilgili olarak da şunu ifade edebilirim: 2644 sayılı Tapu Kanunu'na göre yabancı uyruklu kişiler tarımsal proje yapılması şartıyla tarım arazisi edinebilmektedir ancak yabancı gerçek kişiler ilçe bazında özel mülkiyete konu arazilerin yüzde 10'unu geçemeyecek şekilde 30 hektara kadar tarım arazisi edinebilmektedir. Tarımsal proje verilmediği, verilen projenin gerçekleşmediği veya amaç dışı kullanımı hâlinde yabancı kişilerin arazisi Maliye Bakanlığınca tasfiye edilmektedir. Kanunun çıktığı 2016 yılından bugün kadar Bakanlığımız iznine tabi olarak 23 yabancı ülkede, 85 yabancı uyruklu kişi, 20 ilde 2.159 dekar tarımsal arazi edinmişlerdir” dedi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder