22 Mayıs 2017 Pazartesi

Niğde Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü Açıklama Yaptı
"Dünya Metroloji Günü "
Köken olarak metre kelimesine dayanan, sözlük anlamıyla “ölçme bilimi” olarak tanımlanan metroloji, günlük hayatımızın ayrılmaz bir parçası olması nedeniyle, geçmiş dönemlerden bugüne kadar bilinen ve üzerinde yoğun çalışmalar yapılan bir bilim dalı niteliği kazanmıştır.
Ölçüm bilimi – metroloji – muhtemelen dünyadaki en eski bilimdir ve nasıl uygulandığına yönelik bilgiler bütün bilime dayalı mesleklerde temel gerekliliktir.
Ölçüm birimleri ve standartları ile ilgili yıllardır yürütülen çalışmaları daha düzenli hale getirmek ve farklı ülkelerde gerçekleştirilen faaliyetlerin koordinasyonunu sağlamak üzere 1875 yılında Paris’te Metre Konvansiyonu imzalanmıştır. 20 Mayıs 1875 tarihinde, Osmanlı İmparatorluğu’nun da yer aldığı 17 ülke tarafından imzalanan Metre Konvansiyonu metrolojide yeni bir çağ açtığı için 20 Mayıs her yıl “Dünya Metroloji Günü” olarak kutlanmaktadır.
Osmanlı Devletinde II. Bayezid Dönemi’nde tüketici haklarını korumak ve düzenlemek amacıyla çıkarılan ve tarihimizde yasal metroloji ile ilgili ilk resmi belge niteliği taşıyan Bursa Belediye Kanunu (Kanunname-i İhtisab-ı Bursa)’nun çıkarıldığı 1481 yılından bugüne kadar yasal metroloji alanında yapılan çalışmaların tümü adil ve güvenilir bir ortamın sağlanmasını amaçlamıştır. Bu konuda geçmişte atalarımızın göstermiş olduğu özen ve gayreti, gelecek nesilleri için bizlerin devam ettirmesi büyük önem arz etmektedir. Güven ve adalet duygusunun tesis edilmesi ve korunması noktasında bilim ve teknolojiden daha fazla yararlanan ve daha fazla çalışan bir toplum olmamız günümüz koşullarında kaçınılmazdır.
Ölçme ile ilgili her türlü faaliyeti kapsayan metroloji faaliyetlerinin temel amacı, yapılan tüm ölçümlerin güvenilirliğini ve doğruluğunu sağlamaktır. Bu bilim alanı, diğer pozitif bilimler gibi sürekli gelişim göstermiş ve zamanla bilimsel, endüstriyel ve yasal metroloji olmak üzere üç disipline ayrılmıştır.  
Ülkemizde bilimsel metroloji faaliyetleri TÜBİTAK Ulusal Metroloji Enstitüsü, endüstriyel metroloji faaliyetleri Türk Standartları Enstitüsü ve Türk Akreditasyon Kurumu, yasal metroloji faaliyetleri ise Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Metroloji ve Standardizasyon Genel Müdürlüğü tarafından yürütülmektedir.
Yasal metroloji, adil ticareti, özellikle ölçüler ve ağırlıklar alanında güvence altına alma gereksiniminden doğmuştur. Yasal metroloji öncelikle yasal olarak kontrol edilen ölçüm cihazları ile ilgilenmektedir ve yasal metrolojinin ana amacı resmi ve ticari işlemlerde kullanılan ölçüm sonuçlarının doğruluğu konusunda halkın güvenini sağlamaktır.
Bu anlamda Metroloji ve Standardizasyon hizmetleri, tüketicilerin korunması, haksız kazancın önlenmesi ve ülkemizde serbest piyasa ekonomisinin düzenli bir biçimde yürütülmesi açısından büyük önem taşımaktadır.
Ölçü ve ağırlıklara dayandırmadan herhangi bir şeyi tanımlamak neredeyse imkânsızdır. Un, şeker, sebze, meyve, çimento, demir, kereste vb. neredeyse günlük hayatımızda kullandığımız şeylerin birçoğu ağırlık veya boyut ile satın alınır; su, elektrik ve ısı ölçülür ve bunlar bizim şahsi bütçemizi etkiler. Polis radarları ve olası ekonomik sonuçları gibi banyo tartısı da ruh halimizi etkiler. Hasta sağlığının tehlikeye atılmaması için, ilaçtaki aktif madde miktarı, kan numunesi ölçümleri ve cerrahın kullandığı lazerin etkisi kesin olarak bilinmelidir.
Evlerde kullanılan elektrik, su ve doğalgaz ile akaryakıt istasyonlarında alınan akaryakıtın miktarını gösteren sayaçların, market ve kuyumcularda kullanılan tartı aletleri, ulaşımda kullanılan taksimetreler ve takograflar gibi günlük hayatımızın her alanında kullanılan ölçüm cihazlarının, yasal metrolojinin bir parçası olması hayatımızdaki yerini ve önemini göstermektedir.
Yasal Metroloji kapsamındaki bu ölçü aletleri Bakanlığımız Metroloji ve Standardizasyon Genel Müdürlüğü sorumluluğunda İl Müdürlüklerimiz tarafından sürekli olarak kontrol edilmektedir.
Vatandaşlarımızın da bu konularda bilinçli ve duyarlı olması önemlidir. Ölçü ve ölçü aletlerine ilişkin her türlü başvurular Bakanlığımız web sitesinden yapılabileceği gibi İl Müdürlüğümüze’ de yapılabilmektedir. Yapılan tüm bu başvurular en kısa sürede incelenerek ilgili taraflar bilgilendirilmektedir.
Metroloji ve standardizasyon hizmetlerinin ilimizde etkili ve verimli bir biçimde yürütülmesi için Müdürlüğümüz bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da her türlü gayret göstermeye devam edecektir. Bu görevlerde Müdürlüğümüzde 3 adet Mühendis, 1 Adet tekniker ve 1 ad teknisyen olmak üzere toplam 5 adet personelimiz bulunmaktadır.

                                                                       


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder