20 Mayıs 2017 Cumartesi

Niğde’de “Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Önemi ve Niğde Potansiyeli” konulu panel gerçekleştirildi
Ömer Halisdemir Üniversitesi Ayhan Şahenk Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi ile Ahiler Kalkınma Ajansı işbirliğiyle düzenlenen panel 16 Mayıs 2017 tarihinde Şehit Ömer Halisdemir Kongre ve Kültür Merkezinde gerçekleştirildi.
Panele; Ömer Halisdemir Üniversitesi Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Mehmet Şener ile Prof. Dr. Mustafa Bayrak,  Ahiler Kalkınma Ajansı Genel Sekreter Vekili Bekir Varol, Fakülte Dekanları, Yüksekokul Müdürleri, akademik ve idari personel ile öğrenciler katıldı.
Program, Ömer Halisdemir Üniversitesi Topluma Hizmet ve Uygulama Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Ahmet Şekeroğlu’nun açılış konuşması ile başladı.
 Şekeroğlu’nun ardından kürsüye gelen Ahiler Kalkınma Ajansı Genel Sekreter Vekili Bekir Varol ise sanayileşme ve kentleşme sürecinin yaygınlaşması, artan dünya nüfusu ve insanların tüketime dayalı bir yaşam seçmesiyle dünya kaynakları üzerindeki baskının artarak plansız bir enerji kullanımı oluştuğuna dikkat çekerek “Rekabetçi ekonomiye geçiş önemli çevresel sorunları beraberinde getirdi. Bugüne yansıyan ve hala çözülmeyi bekleyen küresel iklim değişikliği probleminin azaltılması için yapılması gereken ilk faaliyet sera gazlarının atmosferdeki yoğunluğunun azaltılmasıdır. Bunu başarmanın en önemli yolu ise fosil yakıtlar yerine yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanılmasıdır” diye konuştu.
Programda daha sonra Prof. Dr. Mehmet Şener’in konuşması yer aldı. “Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Önemi ve Niğde Potansiyeli” konulu panelin öncelikle Niğde ili ve bölgesi ile Ülkemiz açısından son derece önemli olduğunu belirten Prof. Dr. Mehmet Şener “Dünya nüfusunun sürekli artması, insan ömrünün uzaması ve yaşam kalitesinin yükselmesine paralel olarak artan enerji ihtiyacının karşılanması için yapılan incelemeler yenilenebilir enerjiyi karşımıza çıkarmıştır. Arz talep dengesinin iyi bir şekilde kurulmaması halinde yenilenebilir enerji kullanımında da sorunlar yaşanabilir” şeklinde konuştu.
İkinci oturuma Gazi Üniversitesi öğretim üyesi ve moderatör Prof. Dr. Mustafa İlbaş ‘Milli Enerji Stratejisi, Enerji Teknolojileri ve Kalkınma’, GÜNDER Genel Sekreteri Faruk Telemcioğlu ‘Türkiye Güneş Enerjisi Potansiyeli: Mevcut Durum ve Gelecek’ ve Ömer Halisdemir Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Bora Timurkutluk ‘Yenilenebilir Enerjide Yakıt Pillerinin Rolü’ konularındaki sunumlarıyla panelist olarak katıldı.
Ömer Halisdemir Üniversitesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Ayşe Seyhan’ın ‘Niğde’nin Güneş Enerjisi Potansiyeli’ ve T.C. Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü’nden Muhammed Necip Erim’in ‘Türkiye’de Yenilenebilir Enerji ve Niğde İli Yenilenebilir Enerji Görünümü’ konulu sunumlarıyla panelist olarak katıldıkları üçüncü oturumda ise moderatörlüğü Prof. Dr. Tanay Sıdkı Uyar yaptı.
Gerçekleştirilen sunumların ardından katılımcıların Prof. Dr. Turhan Nejat Veziroğlu Temiz Enerji Uygulama ve Araştırma Merkezine yaptıkları teknik gezi ile panel tamamlandı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder