3 Haziran 2017 Cumartesi

1-7 Haziran İyot Yetersizliği Hastalıklarının Önlenmesi Haftası

NİĞDE HALK SAĞLIĞI MÜDÜR V. DR. ERTAN DEĞİRMENCİOĞLU HAFTA İLE İLGİLİ BİLGİ VERDİ

" İyot, insan vücudunda beyin ve sinir sisteminin normal büyüme ve gelişmesi, vücut ısısı ve enerjisinin devamı için gerekli olan tiroid hormonlarının (T4-tiroksin ve T3-triiyodotironin) önemli bir bileşenidir. Bu hormonlar vücudun tüm sistemlerinin büyüme ve gelişmesi için gereklidir. Besinlerle iyot yetersiz alındığında iyot yetersizliği hastalıkları görülmektedir. İyot, insanlarda  normal büyüme ve gelişme ile beyin ve vücut işlevleri için mutlak gerekli bir elementtir.
    İyot eksikliği önlenebilir zeka geriliğinin en önde gelen nedenlerinden biridir ve kişiye anne karnından başlayarak tüm yaşamı boyunca olumsuz olarak etkileyen bir hastalıklar bütünüdür. İyot yetersizliğinin en olumsuz ve yıkıcı etkilerinin gözlendiği risk grupları; doğurganlık çağındaki kadınlar, gebeler, bebekler ve çocuklardır. Bebek ve çocuklarda büyüme ve gelişme geriliği, zeka düzeyinin akranlarına göre en az 13.5 puan daha düşük olması, öğrenme yeteneği ve okul başarısında azalma, gebelerde düşük ve ölü doğum riskinde artma ve her yaşta guatr, iyot yetersizliğinin oluşturduğu önemli sağlık problemlerinden sadece birkaçıdır.
    Güvenli, ucuz ve etkili bir yol olan iyotlu tuz kullanımı çok uzun bir süredir dünyada bilinen ve yaygın olarak kullanılan bir yöntemdir. İyotlu tuz tüketiminin artırılması iyot alımı için birinci kaynaktır. İyotlu tuzun içeriğindeki iyodun kaybolmaması için; yemeklere pişirme sırasında değil, servis sırasında eklenmesi gerekir. Saklama koşullarına dikkat edilmeli, tezgâhın üstünde ocağın yanında değil, dolapta, ısı ve ışık almayacak ortamda olmalıdır. Işık geçirmeyen, ağzı kapalı kaplarda korunmalıdır.
    Ülkemizde 1968 yılında başlayan tuzun iyotlanması çalışmaları, 1994 yılında başlayan ulusal ‘’İyot Yetersizliği Hastalıklarının Önlenmesi ve Tuzun İyotlanması Programı’’ ile hız kazanmıştır. Eğitim, yasal düzenleme, bilgilendirme, bilinçlendirme, izleme ve denetimler ile iyotlu tuz kullanımında artış görülmüştür. Ancak, iyot yetersizliği hastalıkları ülkemiz için önemli bir halk sağlığı sorunu olarak devam etmektedir.
    Halk Sağlığı Müdürlüğü olarak iyotun önemini topluma daha etkili yöntemlerle aktarmak, ilimizde iyotlu tuz kullanımını yaygınlaştırmak, toplum bilinci oluşturmak amacı ile 1- 7 Haziran İyot Yetersizliği Hastalıkları Haftası kapsamında  İlimiz  Ömer Halisdemir Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Bor Toplum Sağlığı Merkezi ve Altunhisar İlçe Hastanesi’nde stant açılacaktır."

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder