10 Haziran 2017 Cumartesi

Gürer: “Sungurbey Cami bir an önce onarılmalıdır”

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, 7 asır önce çifte minareli olarak inşa edilen ve 18. Yüzyıldaki yangında minarelerinden biri yıkılan Sungurbey Camii’nin, yeniden aslına uygun olarak çifte minareli şekilde onarımının yapılmasını istedi.
YANGINDA MİNARELERİNDEN BİRİ YIKILDI
CHP Niğde Milletvekili ve KİT Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, TBMM Genel Kurulu’nda söz alarak, Niğde’nin en önemli tarihi mekanlarından biri olan 7 asırlık Sungurbey Camii’nin onarılmasıyla ilgili görüşlerini açıkladı. Sungurbey Camii’nin İlhanlılar döneminde, 1330’lu yıllarda Vali Sungurbey tarafından yapılan anıt bir eser olduğuna dikkat çeken Ömer Fethi Gürer, “Çifte minareliyken 18'inci yüzyıl sonlarında yangınla minareleri, kubbesi yıkılmış, onarım sonrası tek minare ve çatılı olarak inşa edilmiştir. Ancak caminin orijinal olan bölümleri ciddi yıpranma içindedir” dedi.
TUZLANMA ETKİSİ TARİHİ CAMİYİ YIPRATIYOR
On iki yıldır restorasyonu için Anıtlar Yüksek Kurulunda bekleyen projenin nihayet onaylandığını hatırlatan CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Cami, tüm iç mekân ve dış cephe yüzeylerinde görülen ve zemine yakın bölgede süreklilik gösteren tuzlanma etkisi ve buna bağlı çeşitli problemlerle oldukça yıpranmış durumdadır” şeklinde konuştu.
ÇİFTE MİNARELİ OLARAK ONARILMALI

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, “Sungurbey Camii’nin “Aslına uygun bitki ve hayvan motifleri kurtarılarak ve çifte minareli olarak ne zaman onarımı başlayacaktır? Bir an önce onarımın başlatılmasını temenni ediyoruz. Çünkü başbakan yardımcımıza bağlı olduğunu bildiğim için bir an önce de gerçekleşmesini temenni ediyorum” ifadesini kullandı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder