27 Ağustos 2017 Pazar

Deprem için Denizaltı gözlem istasyonu kurulacak mı?

Depreme yönelik yapılan çalışmalar için CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer Başbakan ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığına yanıtlanması isteği ile yazılı soru önergeleri verdi. Ömer Fethi Gürer önergelerde, “Binaların depreme dayanıklılığıyla ilgili kontrol ve denetimlerin yeterince yapılmadığı, vatandaşların depremlere karşı yeterince bilinçlendirilmediğini ifade ederek alındığı söylenen tedbirler yeterli midir” dedi. 
Marmara bölgesinde yeni bir deprem riskinin bilim adamları tarafından sıkça ifade edildiğini, Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki’nin de zaman zaman benzer açıklamalarda bulunduğunu anımsatan CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Kuzey Anadolu fay hattının Bingöl’den Marmara’ya kadar uzandığı bilim adamlarınca ifade edilmektedir. Marmara depremi ile ilgili olasılık sıkça gündeme taşınmaktadır. 7.2 büyüklüğünde bir deprem olabilirliğinden söz edilmektedir. Tsunami olabilirliği de belirtilmektedir. Bu bağlamda, kamu kurumları ile okul binalarının 7 ve üzerinde meydana gelebilecek şiddetli bir deprem karşısında sarsıntıya dayanıklılığı konusunda endişeler bulunmaktadır” diye konuştu. 
 CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, depremle ilgili Başbakan Binali Yıldırım, Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki ve Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz’a soru önergeleri verdi.
CHP Milletvekili Gürer, soru önergelerinde fay hatlarındaki alışkanlıkların hangi sıklıkla izlendiği, kamu kurumlarına ait binaların depreme dayanıklı hale getirilip getirilmediği, yurttaşlara deprem konusunda bilinçlendirme yapılıp yapılmadığı, deprem toplanma alanlarının belirlenip belirlenmediği, deprem riskine karşı okul binalarının güçlendirilip güçlendirilmediği, binaların depreme karşı güvenli olup almadığının belirlenmesi için denetim ve kontrollerin hangi sıklıkla yapıldığı gibi sorular sordu.  TBMM başkanlığına iki ayrı soru önergesi veren CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, şu soruların Başbakan Binali Yıldırım tarafından yanıtlanmasını istedi: “Marmara deprem riskini bilim insanları sıkça ifade etmektedir. Marmara Denizinde 2014 yılından 2017 yılına kadar kaç kez araştırma ve gözlem yapılmıştır? Fay boyunca çıkan akışkanlık izlenmekte midir? Bu bağlamda numune alınıp jeokimyasal analizler yapılmakta mıdır? Basınç ve hareket ölçerler bulunmakta mıdır? Bu bağlamda “Denizaltı Gözlem İstasyonu” kurulması düşünülmekte midir? Devletin tüm kurum kuruluş ve binaları depreme dayanıklı hale getirildi mi? Okulların tamamı sorunsuz mu? Yurttaşlara depreme yönelik son beş yılda kaç bilgilendirme toplantısı yapıldı? Deprem toplanma alanları ve ilk müdahale ekipleri ile ilgili hazırlıklar yapıldı mı? Okul ve kurumlarda 2016 yılında kaç deprem eğitim programı uygulandı?


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder