26 Ağustos 2017 Cumartesi

Sınır Tanımayan Doktorlar 2017 Pardes Ruh Sağlığı Ödülü'ne layık görüldü

23 Ağustos 2017 - Brain & Behavior Research Foundation (Beyin ve Davranış Araştırmaları Vakfı); acil durumlar ve insani krizler sırasında çoğu zaman ihmal edilen ruh sağlığı desteği nedeniyle 2017 Pardes Ruh Sağlığı Ödülü'nün bu sene uluslararası tıbbi insani yardım kuruluşu Sınır Tanımayan Doktorlar'a (MSF) verileceğini duyurdu. Ödül töreni 27 Ekim 2017'de New York City'de gerçekleşecek.

MSF ile çalışan doktorları ve hemşireleri düşündüğümüzde çoğu zaman aklımıza fiziksel yaraları iyileştiren insanlar geliyor. Onları savaş yaralarını sararken, bir kolera hastasına oral rehidratasyon tedavisi uygularken ya da acil bir durumda sezaryen doğum gerçekleştirirken görüyoruz.
Oysa MSF 20 yılı aşkın süredir insan ya da doğa kaynaklı felaketler sonucunda hayatları yıkıma uğrayan insanlara psikiyatrik ve psikolojik destek sağlıyor. Silahlı çatışma, doğal afet, cinsel şiddet, ihmal, ruh sağlığı bozuklukları ve salgın hastalıklardan etkilenen çocuk ve yetişkinlere yönelik olarak MSF şu anda beş kıtaya yayılan toplam 41 ülkede ruh sağlığı programları yürütüyor.
Beyin ve Davranış Araştırmaları Vakfı Bilim Konseyi Başkanı ve New York Presbiteryen Hastanesi Mütevelli Heyeti Başkan Vekili Dr. Herbert Pardes, ödülü şu sözlerle duyurdu: “Dünyanın birçok ülkesinde insanlar korkunç bir şiddet, yerinden edilme, istismar, salgın hastalıklar ve toplumsal damgalama ile karşı karşıya. Çoğu zaman bu insanların acil fiziksel ihtiyaçları karşılanmaya çalışılırken eşit ölçüde aciliyet taşıyan ruhsal ihtiyaçları ihmal ediliyor. Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF), başka bir ruh sağlığı desteği imkanı ya da umudu olmayan insanlara bu konuda hizmet veren çok güçlü bir kuruluş."
Çatışmalı, tehlikeli ve istikrarsız birçok bölgede çalışma yürüten MSF doktor, hemşire ve çalışanları bize tekrar tekrar insana değer vermenin ne demek olduğunu hatırlattılar ve örnek teşkil ettiler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder