11 Ağustos 2017 Cuma

SARIKIZ ÖRÜMCEĞİ
NİĞDE HALK SAĞLIĞI MÜDÜRÜ DR. ERTAN DEĞİRMENCİOĞLU AÇIKLAMA YAPTI

“Sarıkız Örümceği Anadolu’da Sarı Kız, Böğ, Böğü ve Böyü olarak bilinen, Sarı Ömer diye de adlandırılan, Galeodes cinsinden örümceklerdir. Bilimsel olarak solifugae adıyla bilinmektedir.
    Bu eklem bacaklı tür, özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu’ da Kuzey Irak’ ta yaygın olarak bulunmaktadır.
    Sıcak ve kuru arazilerde yaşarlar. Genellikle geceleri ortaya çıkarlar. Yetişkin bir sarıkız örümceğinin boyutu, yetişkin bir insan eli kadardır. Hızlı zıplama yetenekleri sayesinde avını kolayca yakalayabilirler. Bir metreye kadar zıplayabilen türleri vardır.
    Bu böcekle karşılaştığınızda sizden kaçmaz, tam aksine üstüne gelir. Arka ayaklarının üstünde şaha kalkar bir pozisyon alması, saldırmak üzere olduğu anlamına gelir.
   En iyi korunma yolu uzak durmaktır. Konutlara ve özellikler bahçe içerisindeki evlere girişini engelleyecek tedbirler almak gerekmektedir.
    Kapıları açık bırakmamak, sineklik vb. ile girişleri kapatmak, kapalı ve sıcak ortamlarda gölgelik yerlere (koli vb. paketlerin içi, paspas ve havlu altı, alt kat rafların altı gibi) çıplak el veya ayakla temas etmemek alınabilecek tedbirler arasında sayılabilir.
    Öte yandan kümes hayvanları, her gün yaklaşık bir dönümlük arazide bu ve buna benzer eklem bacaklılar üzeriden beslenerek meskenlerimizi daha yaşanır hale getirir.
    Isırık olması durumunda ise vatandaşlarımızın kesinlikle ısırık yerinde müdahale etmemeleri ve kısa sürede en yakın sağlık kuruluşlarına başvurmaları gerekmektedir.
    Son günlerde basında yer alan sarıkız örümceği haberleri, Sayın Valimizin talimatları doğrultusunda Halk Sağlığı Müdürlüğüne bağlı ekipler ve Ömer HALİSDEMİR Üniversitesinde görevli akademisyenlerle örümceğin görüldüğü mevkilerde inceleme başlatmış olup gerekli tüm müdahaleler yapılacaktır.
    Ayrıca Ömer HALİSDEMİR Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Üner KAYABAŞ, Halk Sağlığı Müdürü Dr. Ertan DEĞİRMENCİOĞLU, Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyeleri Doç. Dr. Hakan DEMİR ve Doç. Dr. Osman SEYYAR tarafından şikâyete konu adreste ikamet eden aile ziyaret edilerek bilgilendirme yapılmıştır.”




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder