22 Ağustos 2017 Salı

GIDA DA YENİ DÜZENLEME 


Gürer’in “Gıda terörüyle” ilgili soru önergesine bakandan yanıt geldi
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in, İnsan sağlığını tehdit eden taklit ürünler konusundaki denetim eksikliğini gündeme getirdiği soru önergesine Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Fakıbaba tarafından yanıt verildi. Gürer’in soru önergesine verilen yanıtta, insan sağlığını tehdit eden gıda ürünlerini üreten veya taklit eden firmalara verilen cezaların artırılması için yasal düzenleme çalışmalarının devam ettiği belirtildi. 
CHP Niğde Milletvekili ve KİT Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, insan sağlığını tehdit eden gıda ürünlerinin denetimi ve kontrolleriyle ilgili olarak Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nca yanıtlanması istemiyle TBMM Başkanlığına soru önergesi yöneltti. Gürer, önergesinde hayvansal gıda üretiminden tüm tüketici kitlesinin etkilendiğine dikkat çekerek, her ürünün üretim aşamasında düzenli bir şekilde kontrol edilip edilmediğini sordu. Gürer, ayrıca süt üretiminde düzenli olarak kullanılan aflotoksin değerlerinin kontrollerinin yapılıp yapılmadığının da açıklanmasını istedi. 
BAKANLIK: “DENETİM YAPILIYOR”
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Fakıbaba tarafından CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in soru önergesine verilen yanıtta “Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu” başta olmak üzere ilgili diğer mevzuat çerçevesinde, yeterli miktarda güvenilir gıda üreterek sürdürülebilir gıda arzını sağlamak, halk sağlığını korumak, ülke ihracatını geliştirmek ve sektörde haksız rekabeti önlemek amacıyla etkin denetim ve kontrol hizmetlerinin titizlikle yürütüldüğü belirtildi.
ŞİKÂYETLER DEĞERLENDİRİLİYOR
Gıda maddelerinin birincil üretim aşamasından son tüketim aşamasına kadar gıda güvenilirliğinin sağlanması için ülke içinde üretilen, ithal ve ihraç edilen gıdaların güvenli bir şekilde tüketime sunulması için çalışmaların sürdüğü belirtilen açıklamada, “Gıda ve gıda ile temas eden madde ve malzemelerin resmi kontrolleri, 81 İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğümüz ve bağlı oldukları laboratuvar müdürlüklerimiz tarafından gerçekleştirilmektedir. Ayrıca, şüphe, şikâyet, ihbar, inceleme, izlenebilirliğin sağlanması, izleme, gözetim ve tetkik amaçları ile birlikte BİMER ve ALO GIDA 174 kapsamında şikâyet edilen ürün ve firmalara yönelik resmî kontrol faaliyetleri yürütülmektedir” denildi.
Denetimlerde ürünlerin analizlerinin yapıldığı, ek denetim programlarının gerçekleştirildiği ifade edilen açıklamada, “Yapılan denetim ve kontroller sonucunda 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu ve bu Kanun kapsamında çıkarılan alt mevzuatlara aykırılık tespit edilen ürün, kişi ve firmalar hakkında aynı Kanun kapsamında idarî para cezası, faaliyet durdurma, ürün toplatma veya savcılığa suç duyurusunda bulunma gibi işlemler yapılmaktadır” ifadelerine yer verildi. 
Taklit ürün yapan firmaların isimlerinin teşhir edildiğine dikkat çekilen açıklamada, “İnsan sağlığını tehdit eden gıdaları üreten, taklit eden veya tağşiş yapan firma ve kişilere verilen cezalarda artış yapılmasına yönelik yasal düzenleme çalışmaları devam etmektedir. Bu kapsamda işletmelerin kapatılması dâhil cezai müeyyidelerin kademeli olarak ağırlaştırılması planlanmaktadır” şeklinde açıklamada bulunuldu. 
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in aflatoksin maddesi ile ilgili sorusuna verilen yanıtta ise. Adı geçen maddeden bir bulaşan olduğu ve süt ürünlerinde düzenli olarak kullanılan bir materyal olmadığına işaret edildi.
GÜRER: “DENETİMLER YETERSİZ, CEZALAR CAYDIRICI DEĞİL”
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise Türkiye’nin taklit ürünler ve insan sağlığını tehdit eden ürünler konusunda ilk sıralarda yer aldığını belirterek, “Bakanlığın bu konuda yeterli yapılanması yok bu nedenle beklenen düzeyde önlem almadığı ortadadır. Verilen cezalar da caydırıcı değildir. Zira yeterli önlem alınmış olsa ve cezalar da caydırıcı bir şekilde uygulansa, ülkemiz gıda terörü konusunda pek çok ülkeyi geride bırakacak bir konumda olmazdı. Merdiven altı üretim kayıt dışı üretim engellenemiyor. İthal ürünler bildirdikleri değer dışı inceleme ve analiz konusunda daha kapsamlı kontrol gerektiriyor. Sağlıksız üretim toplumun her kesimini etkiliyor, mevzuattan öte uygulama, denetim, sürekli izleme şart ancak bakanlık kadroları da bu bağlamda yetersiz. Gıda içinde çok kapsamlı düzenlemelere gereksinim var “dedi. 

​ 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder