Son Turfanda Kirazın Raf Ömrünü Uzatan Proje
Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Ayhan Şahenk Tarım
Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi
tarafından son turfanda kirazın raf ömrünü uzatan bir proje
gerçekleştirildi.
Üniversitemiz Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon
Birimi tarafından desteklenen ve Ayhan Şahenk Tarım Bilimleri ve Teknolojileri
Fakültesi Bitkisel Üretim ve Teknolojileri Bölümü Hasat Sonrası Fizyolojisi ve
Teknolojileri Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Mustafa Özden
koordinasyonluğunda yürütülen proje kapsamında yapılan çalışmalar sonucunda,
son turfanda kirazı ile Niğde’de yetişen farklı meyve türlerinin raflarda uzun
süre tazeliğini ve sağlığını koruyarak yer alabileceğine dair bulgular tespit
edildi.
Konuyla ilgili açıklama yapan Doç. Dr. Mustafa Özden;
Ulukışla ilçesine bağlı Kılan beldesinde yetiştirilen son turfanda kirazının
hasattan hemen sonra Üniversitemiz laboratuvarlarında takibe alınarak, meydana
gelen fiziksel ve fitokimyasal değişimlerin titizlikle incelendiğini ifade
etti. Kontrol grubundaki örneklere göre ürünlerdeki kayıpların minimum seviyede
olduğunu belirten Özden, 1 aylık süre sonunda birinci sınıf kirazın özelliğini
koruduğunu vurguladı.
Büyük bir özveri ve titizlikle uygulanan proje ile yöre
üreticisinin tarımsal kârlılığının artırılması hedefleniyor.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder