14 Ağustos 2017 Pazartesi

GÜRER: "ÖNÜMÜZDEKİ 20 YIL CİDDİ BİR SUSUZLUK VE KURAKLIK TEHDİDİYLE KARŞI KARŞIYAYIZ"


CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer; “Su kaynaklarını doğru kullanmıyoruz. Geleceği riskie atıyoruz" dedi.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, tarımsal  vahşi sulama ve  yeraltı sularının doğal olmayan yollarla yeryüzüne çıkarılıp ticari amaçlı olarak  kullanılmasının olası su sorununu öne çekeceğini ve su kaynaklarının doğru kullanılmamasının ciddi sorunlar yaratacağını söyledi.
CHP Niğde Milletvekili ve KİT Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, Türkiye’nin, önümüzdeki 20 yılda ciddi bir susuzluk ve kuraklık tehdidi ile karşı karşıya kalma tehdidi altında olduğunu belirterek, sorunun çözümü için şimdiden önlemlerin alınması gerektiğini ifade etti. 
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, bilimsel verilere göre Türkiye’de son 20 yılda 4 bin metreküp olan kişi başına düşen su miktarının 1400 metreküpe düştüğünü söyledi. 
Önümüzdeki 10 yıl içinde ülkemizdeki nüfus artışıyla birlikte bu rakamın 1000 metreküp seviyesine ineceğinin hesaplandığını anlatan Gürer, bu nedenle önümüzdeki yıllarda yaşanması muhtemel su kıtlığının önlenmesi için şimdiden gerekli girişimlerin yapılması gerektiğini vurguladı. Gürer, su zengini sayılan ülkelerde kişi başına su miktarının 8 bin ila 10 bin metreküp arasında olduğunu kaydetti. 
SU İŞİNİ KONFERANSLARDA KONUŞTUĞUMUZ KADAR ÖNEMSEMİYORUZ
Türkiye’de kullanılan suyun yüzde 73’ünün tarımda, yüzde 11’inin sanayide ve yüzde 16’sının evsel olarak tüketildiğini söyleyen Ömer Fethi Gürer, bilinçsiz tarımsal sulama ve küresel ısınmanın etkisiyle Türkiye’de son 20 yılda su varlığının düştüğünün bilimsel olarak açıklandığını ifade etti. 
VAHŞİ SULAMA SU İSRAFINA NEDEN OLUYOR
Önlem alınmaması halinde önümüzdeki 20 yıl içinde ülkemizin çok ciddi bir şekilde kuraklık ve susuzluk sorunu başlayacağını anlatan Gürer, “Türkiye’de sulanabilir tarımsal alanların yüzde 81’i yüzeysel sulama metoduyla yapılıyor. Önemli bir alanda  Vahşi sulama yöntemi adı verilen yöntem, büyük miktarda su israfına sebep oluyor. Damlama sulama yöntemiyle, suyun bitkilerin doğrudan kök bölgesine yerleştirilen borularla verilmesi ise yüzde 75’e varan oranda su tasarrufu sağlıyor” dedi. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder