16 Ağustos 2017 Çarşamba

Hayvan  Hastalıkları Kontrol Altında

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in, ülkemizde görülen hayvan hastalıkları ile ilgili sorusu Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Fakıbaba tarafından yanıtlandı. Bakanın yaptığı açıklamada geçen yıl 522 brusella, 278 kuduz hastalığına rastlandığı belirtildi. 
CHP Niğde Milletvekili v KİT Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, hayvanlardan insanlara ve insanlardan hayvanlara geçebilen hastalıklarla ilgili olarak Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yanıtlanması istemiyle TBMM başkanlığına yazılı soru önergesi verdi. Gürer önergesinde zoonoz hastalıklarında ülkemizde 2016 ve 2017 yıllarında kaydedilen vakaa sayısının kaç olduğunun açıklanmasını istedi.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in soru önergesine verilen yanıtta, ülkemiz genelinde görülen tüm hayvan hastalılarının yakından izlendiği ve olası zararları önlenmesi için gerekli tedbirlerin alındığı ifade edildi. 
Bakanlıkça yapılan açıklamada “Ülkemizde 2016 yılında; 438 mihrakta Sığır Brucellosis (Brusella) hastalığı, 84 mihrakta Koyun Brucellosis (Brusella) hastalığı (toplam brusella 522) 1.055 mihrakta Bovine Tuberculosis (Tüberküloz) hastalığı, 278 mihrakta Rabies (Kuduz) hastalığı ve 73 mihrakta Antrax (Şarbon) hastalığı görülmüş olup, bu kapsamda gerekli tedbirler alınmıştır” denildi. 
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer Eti tüketilen hayvanların  hastalıkların takibinin önemine vurgu yaparak  et yolu ile insanlara geçmesi olası hastalıklar konusunda toplumunda bilinçlendirilmesinin önemine değindi. Gürer; “Yasal olmayan, veteriner denetimi yapılmayan, açıkta kesilip tüketilen, özellikle büyük şehirlerde  ve yayla alanlarında rastlanan kesimlerinde ciddi takibi yapılmalıdır" dedi. Hastalığın etin direk tüketilmesi yoluyla geçebileceği gibi, et ürünleri yolu ile de geçebileceğini vurgulayan Gürer “olumsuzluklar için denetimlerin sıklaşmalıdır" dedi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder