27 Ağustos 2017 Pazar

Obezite ile birlikte D vitamini eksikliği de yaygınlaştı
 
Özellikle zayıflamak amacıyla yapılan diyetlerde alınan kalori miktarı azaltılıyor. Kalori azaltmanın, alınan besin miktarının da azalması anlamına gelmemesi gerektiğini belirten Diyetisyen Prof. Dr. Murat Baş, 1.200-1.400 kalorinin altındaki diyetlerde mutlaka vitamin takviyesi kullanmak gerektiğini vurguladı. “Aksi takdirde kilo vermek amacıyla azaltılan besin miktarı vücudun günlük ihtiyacının karşılanmasına yetmiyor.” Koruyucu sağlık önlemlerinin en önemlisinin sağlıklı beslenme olduğunun altını çizen Prof. Dr. Murat Baş, beslenmeyle yeterince alınamayan vitamin ve minerallerin de takviye olarak alınmasını tavsiye etti.

Diyetisyen Prof. Dr. Murat Baş, vitamin ve minerallerin önemini şöyle anlattı: “Vücudumuzu fabrika olarak düşünün. Bu fabrikanın içinde farklı makinalar, farklı ürünler üretiyor ve bu ürünlerin daha sağlıklı bir şekilde üretilebilmesi için farklı vitamin ve minerallere ihtiyaç duyuluyor. Bu nedenle sağlıklı bir bağışıklık sistemi, yeni bir hücrenin oluşturulması, hastalıklara karşı korunmak, günümüz dünyasında çevreden alınan toksinlerin yok edilebilmesi gibi pek çok hayati işlev için mutlaka vitamin ve minerallere ihtiyacımız vardır. Vitamin ve minerallerin her biri farklı işlevler taşısa da, ortak görevleri de olabiliyor. Örneğin hem vitaminler hem de mineraller antioksidan özellik taşıyabiliyor. Bağışıklık sistemini güçlendirme açısından baktığımızda hem A, E, C gibi vitaminler bağışıklık sistemini güçlendiriyor hem de selenyum ve çinko gibi mineraller. Aslında vitamin ve minerallerin hepsini, beraber çalışan bir karınca ordusu gibi düşünebiliriz.”
Yağda ve suda eriyen vitamin ayrımına dikkat
Prof. Dr. Murat Baş, farklı vitamin türlerini ve kullanım yöntemlerini şöyle anlattı: “A, D, E ve K vitaminleri yağda eriyen vitaminlerdir. Yağda eridikleri için de yağ
lı bir ortamda vücuda alınmaları gerekir. Yani bu vitaminleri mutlaka yemekle birlikte ya da yemek biterken almanız gerekiyor ki, vitaminlerin emilimi artsın. Suda eriyen vitaminler ise vücutta depolanmaz ve günlük vitaminler olarak sınıflandırılır. Bu vitaminlerin her gün, sıvıyla birlikte alınması gerekir. Yemeklerde sıvı da tükettiğimiz için bütün vitaminlerin yemekle birlikte ya da yemek sonrasında alınması her zaman için daha doğrudur.”

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder