26 Eylül 2017 Salı


Gıda denetimi 6 bin 796 denetçiye emanet!


CHP Niğde Milletvekili ve KİT Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, balık yetiştiriciliği ve denetimlerle ilgili olarak Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yanıtlanması istemiyle TBMM Başkanlığına yazılı soru önergesi verdi. Gürer, önergesinde balık yetiştiriciliğinde ülkemizde önemli sorunların yaşandığına dikkat çekerek, “Sorunların aşılması için Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğünde bulunan "su ürünleri sağlığı" yetkisinin, daha etkin yürütülebilmesi için, Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü'nce yürütülmesine yönelik bir düzenleme düşünülmekte midir?” şeklinde soru yöneltti. 

Gürer, ayrıca “Balık yemlerine katıldığı ifade edilen antibiyotiklerin yem fabrikalarında yeme dahil edilmesi zorunluluğunun özellikle küçük üretim tesislerinde uygulama kabiliyeti var mıdır? Yoksa eğitilmiş görevlilerce mahallinde uygulanması şeklinde yasal düzenleme bulunmakta mıdır? Yeterli denetim için Laboratuvar ve teknik personel var mıdır? Balık sağlığı ile ilgili konularda izleme, kontrol ve danışmanlık sağlayacak bir kurum var mıdır?” şeklindeki soruların da yanıtlanmasını istedi. 

YETKİ DEVRİ DÜŞÜNÜLMÜYOR

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu kapsamında Su Hayvanlarının Sağlık Koşulları ile Hastalıklarına Karşı Korunma ve Mücadele Yönetmeliği çerçevesinde su hayvan hastalıkları ve zararlıları ile mücadele hizmetlerinin Bakanlıklarına bağlı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü tarafından yürütüldüğünü ve söz konusu yetki devri ile ilgili herhangi bir düzenlemenin düşünülmediğini bildirdi. 

YEMLERE ANTİBİYOTİK KATMAK YASAK

Yemlere antibiyotik katılmasının 5996 sayılı Kanun çerçevesinde çıkarılan Yemlerin Piyasaya Arzı ve Kullanımı Hakkında Yönetmelik hükümlerine göre yasak olduğunu açıklayan Bakan Fakıbaba, “ Ancak 2005/12 sayılı İlaçlı Yem Tebliğinin 5. maddesinde ‘yetiştiricilerin hayvanlarında herhangi bir hastalık görülmesi durumunda, tedavide kullanılacak ilacın/ilaçların yemle birlikte verilmesi gerekiyorsa, veteriner hekim reçetesi ile tebliğde belirtilen şartlarda yem fabrikalarıma ilaçlı yem üretebilir’ denilmektedir” açıklamasında bulundu. 
Gıda güvenilirliğinin temini için, her türlü gıda maddesinin ve gıda ile temasta bulunan madde ve malzemelerin teknik ve hijyenik şekilde üretilmesi, işlenmesi, muhafazası, depolanması, pazarlanması ve tüketici sağlığının en üst seviyede korunmasının bakanlıklarının görev ve sorumluluk alanında olduğunu vurgulayan Bakan Fakıbaba, “Su ürünleri işletmelerinde hijyenin teminine yönelik yürütülen denetim ve kontroller; ithalat ve ihracatta yapılan kontroller dâhil olmak üzere birincil üretim aşamasından tüketiciye kadar olan tüm aşamalarda; işletmelerin onay/kayıtları ile şüphe, şikâyet, izleme, izlenebilirlik, gözetim ve denetim gibi farklı hizmet ve tekniklerin tümünü içermektedir. Bakanlığımız, mevcut kontrol görevlileriyle birlikte gıdaların güvenilir bir şekilde tüketiciye ulaştırılması için çalışmalarını kesintisiz olarak sürdürmektedir Bu kapsamda, 2017 yılı Ağustos ayı sonu itibariyle 6.796 teknik personel gıda kontrollerinde görev almaktadır” ifadelerini kullandı. 
Gıda kontrol ve denetim hizmetlerinin yürütülmesinde, balıkçılık ve su ürünleri yetiştiriciliği ile ilgili analizler bakanlıklarına bağlı laboratuvar ve enstitülerde yapıldığını anlatan Fakıbaba, “Ayrıca su hayvanlarının sağlığını ilgilendiren hastalıkla mücadele, izleme, kontrol ve eğitim konularında Bakanlığımız Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü talimatları doğrultusunda Ulusal Referans Laboratuvarı olan Bornova Veteriner Kontrol Enstitüsü Müdürlüğü ve 81 İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından gerekli çalışmalar yapılmaktadır” dedi. 

GÜRER: “DENETÇİ PERSONEL SAYISI ARTIRILMALI”

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise merdiven altı işletmeler ve seyyar tezgahlar hariç resmi kayıtlara göre 635 binden fazla gıda üretim merkezi ve yüzbinlerce gıda satış yerinin bulunduğu ülkemizde, gıda ürünlerini denetleyen teknik personel sayısının 6 bin civarında olmasının dikkat çekici olduğunu kaydetti. 6 bin 796 denetçi yeterli değil diyen Gürer, “Tarım Bakanlığı bu konuda kadro tahsis etmelidir. Üretim yerlerinden sofralara kadar gelen ürünlerin denetimleri daha sık yapılmalı, denetimlerde yer alan personel sayısı da artırılmalıdır” diye konuştu. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder