27 Eylül 2017 Çarşamba

Gıda Terörü Önlenemiyor


25 bin 771 gıda işletmesine cezai işlem uygulandı

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in soru önergesine yanıt veren Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaka, kayıt belgesi olmadan faaliyette bulunan 25 bin 771 işletmeye cezai işlem uygulandığını bildirdi. Fakıbaba, bakanlıklarında görevli resmi denetçi sayısının ise 6 bin 796 olduğunu açıkladı. 

DENETİMLERDE KAÇ GIDA MÜHENDİSİ GÖREV ALIYOR

CHP Niğde Milletvekili ve KİT Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, ülkemizdeki gıda üretimi ve denetimleriyle ilgili olarak Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba tarafından yanıtlanması istemiyle yazılı soru önergesi verdi. Gürer, önergesinde ülkemizdeki toplam diplomalı gıda mühendisi sayısı, gıda işletme sayısı, denetçi sayısı, denetimlerle görev alan gıda mühendisi sayılarının açıklanmasını istedi. Gürer, ayrıca merdiven altı tabir edilen işletmelere verilen cezalar ve ihtiyaç halinde bakanlığın gıda mühendisi tahsis edip etmeyeceği yönündeki sorulara yanıt istedi. 

635 BİN 561 KAYITLI İŞLETME VAR

Bakan Fakıbaba, CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in önergesine verdiği yanıtta, bakanlıklarında 2 bin 237 gıda mühendisinin görev yaptığını, gıda kontrollerinde çalışan denetim sayısının ise 6 bin 796 olduğunu bildirdi. İlgili kanun ve yönetmelikler kapsamında işletmelere kayıt ve onay belgelerinin düzenlendiğini belirten Bakan Fıkababa, “Bu çerçevede Bakanlığımız "Gıda Güvenliği Bilgi Sistemi" kayıtlarına göre 2017 yılı Ağustos ayı itibariyle 12.016 adet onaylı işletme, 635.561 adet kayıtlı işletme bulunmaktadır” dedi. 

1271 İŞLETME ONAY ALMADAN ÜRETİM YAPTI

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, 5596 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu kapsamında yapılan denetimlerde bakanlıktan onay alması gerektiği halde, onay almadan üretim yaptığı tespit edilen 1.271 adet işletme ile kayıt belgesi olmadan faaliyette bulunduğu tespit edilen 25.771 adet işletmeye 2011 yılından itibaren cezai işlem uygulandığını bildirdi. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder