26 Temmuz 2017 Çarşamba

Devlet Personel Başkanlığının Personel Bilgi Sisteminde,  Kamu Personelinin Eğitim Düzeyi Bilgileri Neden Yok?
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca, CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in soru önergesine verilen yanıtta, Devlet Personel Başkanlığının ‘Bilgi Sisteminde’, kamu personelinin mezuniyet durumu ve eğitim düzeyiyle ilgili bilgelerin yer almadığı belirtildi. 
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, kamuda görevli üniversite mezunu işçilerin, aynı kadroda işi yapan memurlarla aralarındaki statü farkıyla oluşan sorunları TBMM gündemine taşıdı. 
AYNI KADRODA AYNI İŞİ YAPIYORLAR AMA STATÜLERİ FARKLI
CHP Niğde Milletvekili ve KİT Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca yanıtlanması istemiyle TBMM Başkanlığına sunduğu yazılı soru önergesinde, kamu kurumlarındaki üniversite mezunu işçiler ile aynı kadroda ve aynı işi yapan memurlar arasındaki statü, derece ve kademe gibi farklılıkların giderilmesine yönelik bir düzenleme yapılıp yapılmayacağını sordu. Gürer ayrıca üniversite mezunu olup da kamu kurum ve kuruluşlarında işçi olarak istihdam edilen personel sayısının açıklanmasını istedi. 
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından yanıt geldi. CHP Milletvekili Gürer’in soru önergesine, verilen yanıtta, Devlet Personel Başkanlığının "kadro uygulaması bilgi sisteminde" kurumların teşkilat, unvan, derece ve sınıf bilgilerine ilişkin kayıtların bulunduğunu ancak bunların eğitim düzeyi ve mezun olunan bölüme ilişkin herhangi bir bilgi bulunmadığını ifade edildi.
Anayasanın 128. Maddesinde "... Memurların ve diğer kamu görevlilerinin nitelikleri, atanmaları, görev ve yetkileri, hakları ve yükümlülükleri, aylık ve ödenekleri ve diğer özlük işleri kanunla düzenlenir. Ancak, malî ve sosyal haklara ilişkin toplu sözleşme hükümleri saklıdır...." hükmünün yer aldığını ifade etti. 
Söz konusu Anayasa hükümleri ve 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunu hükümleri uyarınca, memurlar ile diğer kamu görevlilerinin mali ve sosyal hakları toplu sözleşme ile belirlendiğini vurgulandı. Kamu kurum ve kuruluşlarında daimi işçi kadrosunda görev yapmakta olanların özlük hakları ile diğer çalışma esasları, Anayasa ve diğer mevzuat düzenlemeleri çerçevesinde, tarafların karşılıklı irade uyumlarına dayanan bireysel iş sözleşmeleri ya da toplu iş sözleşmeleri ile belirlenmektedir” ifadeleri kullanıldı.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder