27 Temmuz 2017 Perşembe

YOKSULLUK ÇOCUK İŞÇİ SAYISINI ARTIRIYOR 
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Türkiye’nin kanayan yarası haline gelen ve sayıları 2 milyona ulaşan çocuk işçilerin sorununu TBMM gündemine taşıdı. Meclis Genel Kurulu’nda söz alan Ömer Fethi Gürer, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na çağrıda bulunarak, çocuk işçiliği konusunda ciddi önlemler alınmasını istedi.
CHP Niğde Milletvekili ve KİT Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, TBMM Genel Kurulu’ndaki gündem dışı konuşmasında, ülkemizin en önemli sorunlarından biri haline gelen çocuk işçiliği konusuna dikkat çekti. 18 yaşından küçük olan herkesin çocuk sayıldığına vurgu yapan Ömer Fethi Gürer, zorunlu eğitimin 6-13 yaşına çekilmesi ve yoksullaşmanın artması çocukların küçük yaşlarda çalışma hayatına atılmalarına neden olduğunu ifade etti. 
2 MİLYON ÇOCUK İŞÇİ…
Çocuk işçiliği ve kayıt dışı istihdamdaki vahim tabloyu rakamlarla ortaya koyan CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı verilerine göre, 18 yaşın altında çalışan çocuk sayısının 101 bini geçtiğini, çırak ve stajyer adı altında çalışanlarla bu sayısının 400 bine ulaştığını belirtti. 
Gürer, gerçekte çalışan çocuk sayısının 2 milyona yaklaştığını ifade ederek, “2016 TÜİK verilerine göre, çocuk işçilerin yüzde 78'i kayıt dışıdır. Çalışan çocukların yüzde 45'inin tarımda, yüzde 24'ünün sanayide, yüzde 31'inin hizmet sektöründe olduğu ifade edilmektedir. Çocuk işçilerin normalde otuz beş saat çalışması gerekirken bu çocukların kırk saatin üzerinde çalıştırıldığı da verilerle ortaya çıkmış bulunmaktadır” dedi. 
ÇOCUK İŞÇİ CİNAYETLERİ HER GEÇEN YIL ARTIYOR

2012 yılında iş kazaları sonucu hayatını kaybeden çocuk sayısının 32 olmasına rağmen, 2016 yılında bu rakamın 56’ya yükseldiğini söyleyen Ömer Fethi Gürer, Türk-İş Başkanının "Öyle merhametsizler var ki, 10 yaşından küçük çocuklara boyundan büyük iş yaptırmaktadırlar” sözünü hatırlatarak,   “Çocuklarımızın çalışma disiplinini ve yaşamını tanıması ve öz güven kazanmaları için yaz tatillerinde bir esnafın yanında çırak olarak yaşamı öğrenmesi ve eğitimine devam etmesi ile yetişkinlerin işini yapması arasında fark vardır. Çıraklık Ahi geleneğinde çocuklarımızın yaşamı tanıması açısından yararlıdır ancak eğitiminden ayrılan, ne yazık ki eğitiminden ayrıldıktan sonra da iş yaşamında büyüklerin yapması gereken işi yaptırılan çocuklar bu ülke için gelecekte de önemli sorunlara neden olacaktır” diye konuştu. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder