9 Eylül 2017 Cumartesi

TOKİ de Neler Oluyor?
Geç teslim, eksik ve kusurlu işler, TOKİ’ye 2009 yılından bu yana 148 milyon 735 bin TL tazminat ödetti

CHP Niğde Milletvekili ve KİT Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, TOKİ ile ilgili iddiaların peşini bırakmıyor. 2009 yılından bu yana 22 bine yakın dava kaybeden ve 148 milyon TL’den fazla tazminat ödemek zorunda kalan TOKİ’deki sorunları soru önergeleri ile TBMM gündemine taşıyan Gürer, kurumun ciddi bir denetime ihtiyaç duyduğunu söyledi. 
GÜRER, TOKİ’DEKİ İDDİALARI GÜNDEME TAŞIDI
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Başbakan Binali Yıldırım tarafından yanıtlanması istemiyle yönelttiği yazılı soru önergesinde TOKİ tarafından yapılan ihale ve işlemlerdeki iddiaları TBMM gündemine taşıdı.  Konutların kalitelerinin düşük olduğu geç teslimler nedeniyle 2014 yılının Aralık ayına kadar açılan 24 bin 175 davadan 21 bin 289’unu kaybettiği ve bu davalarda vatandaşa 130,1 milyon TL tazminat ödendiği iddialarına açıklık getirilmesini isteyen Gürer, soru önergesinde, “Bu kadar tazminat ödemeye mahkûm edilen TOKİ'de açılmış soruşturma veya iç denetim var mıdır? Yok, ise buna sebebiyet verenler ve sorumlular hakkında soruşturma açmayı düşünüyor musunuz? TOKİ gibi istisnai yetkilere sahip bir kurumda inşaat kalitesi düşüklüğü ve geç teslim edilmelerin sebepleri nelerdir?” şeklindeki soruların yanıtlanmasını istedi. 
6 YILDA 130  MİLYON TL TAZMİNAT
CHP Niğde Milletvekili Gürer’in soru önergesini Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ yanıtladı. Başbakan Yardımcısı Bozdağ, Toplu Konut İdaresi Başkanlığı'na (TOKÎ) açılan davalar için 6 yılda (2009-2014) 130.479.519,35 TL tutarında tazminat ödendiğini belirterek, “TOKİ'ye yüklenici kusuru sebebiyle açılan davalar yükleniciye ihbar edilmekte ve davanın neticesine göre İdare aleyhine hüküm kurulması halinde rücu davaları açılmaktadır” dedi.
TOKİ DE YÜKLENİCİ FİRMAYA DAVA AÇIYOR
Başbakan Yardımcısı Bozdağ, “4735 sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanununun "Yapım işlerinde yüklenicilerin ve alt yüklenicilerin sorumluluğu" başlıklı 30 uncu maddesinde yer alan "Yapım işlerinde yüklenici ve alt yükleniciler, yapının fen ve sanat kurallarına uygun olarak yapılmaması, hileli malzeme kullanılması ve benzeri nedenlerle ortaya çıkan zarar ve ziyandan, yapının tamamı için işe başlama tarihinden itibaren kesin kabul tarihine kadar sorumlu olacağı gibi, kesin kabul onay tarihinden itibaren de on beş yıl süreyle müteselsilen sorumludur. Bu zarar ve ziyan genel hükümlere göre yüklenici ve alt yüklenicilere ikmal ve tazmin ettirilir. " hükmü çerçevesinde yasal süreler içerisinde rücu davaları açılmakta ve yüklenicinin İdare nezdinde bekleyen o işe ilişkin teminatı, hak ediş ve alacağı var ise Borçlar Kanunu ilgili hükümleri uyarınca takas ve mahsubu yapılmaktadır. Eğer TOKİ nezdinde o işe dair teminatı ya da takas ve mahsuba konu edilebilecek bir alacağı yok ise yüklenici aleyhine yasal süresi içerisinde rücu davası açılmaktadır” ifadesini kullandı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder