6 Ocak 2018 Cumartesi

BAKAN EROĞLU: “SULAMA İÇİN KAYNAKLAR YETERSİZ”

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, DSİ’nin 2000 yılındaki raporunda Niğde ovalarına sulama suyu olarak verilmesinin uygun görüldüğü, Niğde Aladağlardan çıkıp Akdeniz’e boşa akan suyun son durumunu ne olacağı sorusunu bakana yöneltti.
Ömer Fethi Gürer’in konuyla ilgili önergesine yanıt veren Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, 2000 yıllarında yeterli olduğu ifade edilen su için bu kere kaynakların sulama suyu için yeterli görülmediğini ve önceliğin içme suyunda olduğunu açıkladı. 
PROJE İHALESİ 20 YIL ÖNCE YAPILMIŞTI
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, önergesinde 28 Temmuz 1998 tarihinde Konya DSİ 4.Bölge Müdürlüğü Ecemiş suyu proje ihalesi yaptığını anımsatarak, “İki yıl yoğun çalışma sonunda Aralık 2000 'de çalışmalar uygun görüldü. DSİ 4.Bölge Müdürlüğü master plan, rapor ve çizimlerini kitap olarak yayımladı. Master planda barajın ve su varlığının ayrıntılı detayları yer almaktadır. Ayrıntılı rapor ve çizimlerde baraj ve suyun Niğde ovalarına verilebilirliği için olumlu görüş ifade edilmiştir. 10 yılda tamamlanıp, bölgede sulanmayan alanlara umut olacak su ne yazık ki ovalara ulaşamadan Akdeniz'e akıp gitmektedir” dedi. 
SULAMA SUYU TEMİNİNDEN NEDEN VAZGEÇİLDİ
Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Niğde ziyaretinizde Ecemiş suyunu içme suyu olarak getirileceği ifade ettiniz bu proje ne zaman uygulanacaktır? Ecemiş Suyu plan raporunda yeterli ve olumlu görüşe rağmen DSİ sulama suyu olarak neden bu çalışmadan vazgeçilmiştir?” şeklindeki sorulara da yanıt verilmesini istedi. 
AKSARAY ‘A DA GİDECEK AMA 2021 DE
Orman ve Su  İşleri Bakanı Veysel Eroğlu Niğde Ecemiş Kaynaklarından Niğde ile Aksaray illerine İçme suyu Temini Planlama ve Proje Yapımı" işinin, sözleşmeye göre bitim tarihi 31.12.2021' dir. Proje çalışmaları tamamlandıktan sonra, yapım ihalesi yapılacaktır” açıklamasında bulundu. 
Bakan Eroğlu, Mansap şartları, kaynakların sulama için yeterli olmayışı ve içme suyu önceliği nedeniyle; Niğde-Ecemiş kaynaklarından sadece içme suyu için tahsis yapılabileceğini kaydetti. 
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, konuyla ilgili açıklamasında, Ecemiş suyunun Niğde’nin ovalarına sulama suyu olarak verilmesinin yıllardan beri gündemden düşmediğini belirterek, “Ancak 15 yıllık AKP iktidarı döneminde, bu konuyla ilgili hiçbir somut adım atılmamıştır. Her seçim döneminde ‘Aladağ Ecemiş  suyu Niğde’ye gelecek’ şeklinde beyanatlar verilmiş, seçimler bittikten sonra vaatler unutulmuştur.  Gelinen noktada ise Niğdelilerin boşa akıp giden Ecemiş suyundan sulama suyu olarak faydalanamayacağı anlaşılmaktadır. Akdeniz’e akan su için Yelatan Köyünün bulunduğu yere yapılacak bir baraj ile su tutulup Niğde ovalarına tüneller vasıtasıyla taşınır.
Niğde yer altı suları her yıl daha dibe inmektedir. Boşa akan su değer bulabilir. Su için yapılan çok sayıda incelemede su yeterli bulunmuştu. Bakanın yetersiz demesi bu bağlamda manidardır. Su kaynaklarında azalmamı olmuşta eski verilere göre yeterli su azalmıştır yoksa maliyeti çok yüksek görülüp proje uygulaması parasal engele takıldığı için mi su yetersiz kalmaktadır, bu konuda ayrıca irdelenmelidir.
 Ayrıca su için verilecek kararlarda Çamardı bölgesi gözetilerek boşa akan sular değerlendirilmeli ve Çamardı içme ile sulama suyu eksilmeden sağlanmaya devam edilip Akdeniz’e boşa akan su değer bulmalıdır “ dedi.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder