19 Nisan 2017 Çarşamba

DİJİTAL TAKOGRAF ZORUNLU


CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer'in dijital takograf kullanma ile ilgili uygulamada yaşanan sorunlara yönelik Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanına yönelttiği sorulara Bakan Özlü yanıt verdi.
Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı kamyon  ve otobüslerde dijital takograf kullanma zorunluluğunun, yetki belgelerinin düşürülmesine az bir süre kalan araçlar için de uygulanmasının devam edileceğini belirtti. 
CHP Niğde Milletvekili ve KİT Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, dijital takograf zorunluluğunun, yetki belgelerinin düşürülmesine az bir süre kalmış, 20 yaşa yakın kamyon ve otobüsler için de uygulanmasının, şoför esnafı için sıkıntıya neden olduğunu ifade ederek Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü' ye yönelttiği soruda , “Yönetmelik değişikliği ile mevcut hâlihazırdaki takografların, muayene ve damgalama işlemini yaptırarak, kullanmalarına olanak verecek bir düzenleme düşünülmekte midir” diye sordu. 
Gürer önergesinde 1997 model ve üstü kamyon ve otobüslerin dijital takograflarla değiştirilemediği gerekçesiyle araç muayenelerinde ağır kusurlu sayıldığını pek çok esnafını araçlarını muayene ettiremediğini belirtti. 
Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü ise CHP Milletvekili Gürer’in soru önergesine verdiği cevapta takograf uygulamasının, trafikte yapılan denetimlerde sürüş sürelerine uyulup uyulmadığının doğru tespit edilmesini sağladığını ifade etti. 
Bakan Özlü, yaygın olarak kullanılan analof ve elektronik takaografların karayolları güvenliğini olumsuz etkilediğine işaret ederek, “takografkonusunda ulusal otorite olan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile denetim otoritesi konumundaki İçişleri Bakanlığının, söz konusu takografların dijital takograf ile değiştirilmeleri hususunda olumlu görüşleri bulunmaktadır. Bu konu sürüş süreleri açısından göz önüne alındığında ise, araç yaşlarının istisnai bir durum oluşturmaması gerektiği düşünülmektedir. Çünkü takograf kullanması zorunlu olan tüm araçların sürücüleri, yasa ile belirlenmiş sürüş sürelerine uymak zorundadır” dedi. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder