Eti Maden, Üretim Maliyetinin Yaklaşık 4’te birini Enerji Giderine Harcıyor
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in soru önergesine yanıt verdi:
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in, Eti Maden İşletmelerinin enerji giderleriyle ilgili soru önergesini yanıtladı.
Bakan Albayrak, kuruma ait tesislerin toplam üretim maliyetinin yüzde 22.51’inin enerji kullanımına harcandığını bildirdi.
CHP Niğde Milletvekili ve KİT Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü’ne ait üretim tesislerinde kullanılan enerji giderlerini, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’a yönelttiği yazılı soru önergesiyle Meclis gündemine taşıdı. Gürer önergesinde Eti Maden İşletmelerindeki enerji maliyetlerinin yüksekliğine dikkat çekerek, üretim maliyetinde enerji maliyetinin payının ne kadar olduğunu sordu. Gürer ayrıca, “Doğal gaz kesintilerinin kurumun üretim maliyetine yansıması rekabette sorun yaratacak boyutta mıdır? Enerji kaynaklarının verimli kullanılması için kurumun tesislerinde buhar üretiminin tamamen yerli kaynaklar kullanılarak sağlanması, kömürlü sistem ve yenilenebilir enerji kaynaklarından yararlanması olası mıdır? Düşünülmekte midir?” şeklindeki soruların yanıtlanmasını istedi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, “2016 yılında Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğüme ait üretim tesislerinde kullanılan elektrik, doğalgaz, kömür, LNG ve motorin maliyetlerinin toplamının, Toplam Üretim Giderleri Maliyetine oranı yüzde 22,51 'dir. Ayrıca Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğüme ait üretim tesislerinde 2016 yılında doğalgaz kesintisi yaşanmamıştır” dedi.
Bakan Albayrak, Enerji kaynaklarının verimli kullanılması için Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü tesislerinde buhar üretiminin tamamen yerli kaynaklar kullanılarak sağlanmasına yönelik olarak kömürlü sistemden yararlanmak adına Kırka Bor İşletme Müdürlüğünde yer alan V. Boraks Pentahidrat Fabrikasında yakıt olarak kömür kullanıldığını açıkladı.
Diğer işletmelerde de kömür kullanılmasına yönelik etüt çalışmalarının devam ettiğini vurgulayan Bakan Albayak, “Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğümün yenilenebilir enerji kaynaklarından yararlanabileceği alanların belirlenmesi amacıyla 2017 yılı yatırım programına Yenilenebilir Enerji Etüdü projesi konulmuş olup söz konusu etüt çalışmaları devam etmektedir” ifadelerini kullandı.
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer: “Kurumların enerji giderleri ciddi rakamlara ulaşmaktadır. Bu yönde çalışmaların artırılması ve alternatif enerji seçenekleri üzerinde çalışmalarda bulunulması, enerjinin doğru kullanılması sağlanmalıdır” dedi.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder