17 Ekim 2017 Salı

GÜRER ,YÜZ YILLIK TARİHİ KİLİSENİN DURUMUNU SORDU

BALLI KÖY’ÜN TARİHİ DOKUSU TBMM'DE KONUŞULDU 

Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, CHP Niğde milletvekili Ömer Fethi Gürer’in Ballı köyünde depo olarak kullanılan 100 yıllık tarihi kilisenin durumunu  içeren soru önergesini yanıtladı. Kurtulmuş, bakanlık olarak kilisenin müze olarak düzenlenmesinin şu aşamada planlanmadığını söyledi. 
TARİHİ KİLİSE MÜZE OLSUN
CHP Niğde Milletvekili ve KİT Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, Madala ve Melendos olarak da bilinen Ballı köyünün tarihi yapıları ve mağaraları ile önemli bir merkez olduğunu vurguladı. Köyde halen depo olarak kullanılan Aya Vasilos Kilisenin hicri 1331 tarihinde (miladi 1915) yapıldığına işaret eden Ömer Fethi Gürer, Kültür ve Turizm Bakanlığına yönelttiği önergede, kullanılabilecek durumda olan binanın temizlik e bakımlarının yapılarak müzeyi dönüştürülmesinin düşünülüp düşünülmediğini sordu. 
OKUL BİNASI KÖY KONAĞI YAPILSIN
Gürer, “Harap olmasına karşın kurtarılacak konumda bulunan Osmanlı döneminde kaldığı belirtilen okul yapısının kurtarılarak köy konağı olarak hizmete verilmesi yönünde bir çalışmanız var mıdır?” şeklindeki sorusunun da yanıtlanmasını istedi. 
Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in soru önergesine Meclis Genel Kurulu’nda sözlü olarak yanıt verdi. Bakan Kurtulmuş, Ballı kilisesinin mülkiyetinin Maliyeye ait olduğunu belirterek, “Niğde ilinde Bakanlığımıza bağlı Niğde Müzesi ile Gümüşler Manastırı ve Yeraltı Şehri hâlen ziyarete açık olup Aya Vasilios Kilisesinin Bakanlığımıza bağlı bir müze olarak düzenlenmesi şu aşamada planlanmamaktadır. Söz konusu yapıyla ilgili Bakanlığımızca yürütülen herhangi bir çalışma bulunmamaktadır” şeklinde açıklamada bulundu. 
YERALTI MAĞARALARI ARAŞTIRILSIN
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, yine Ballı köyündeki yeraltı mağaraları ve yeraltı geçişleriyle ilgili de soru yöneltti. Gürer, “Ballı köyünde yer alan yer altı mağara yerleşmeleri, içinde su bulunan ve kat kat giden yeraltı mağarası, kilise yanında bulunan kemiklerin de yer aldığı mağarada evlere açılan yer altı geçişleri ile ilgili bilimsel bir araştırma ve inceleme çalışması yapılmış mıdır?” şeklindeki soruya Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş’un yanıt vermesini istedi. 
BAKANLIK ARAŞTIRMA YAPMAMIŞ  
Bakan Kurtulmuş, söz konusu yeraltı mekanlarıyla ilgili bilimsel bir araştırma yapılmadığını belirtti. Kurtulmuş, “Arkeoloji, sanat tarihi veya antropoloji dallarında bir üniversiteden ya da ilgili kuruluşlardan talep olduğu takdirde bilimsel kazı ve araştırmalar talebi izin prosedürü tamamlanarak yerine getirilebilecek, Bakanlığımızca bu konudaki izinler verilecektir” şeklinde açıklamada bulundu. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder