27 Ekim 2017 Cuma

Gürer: “Turizm sadece otel, deniz ve güneş değildir”

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, arkeolojik ve kültürel değerlerimiz için Meclis Araştırması açılmasını istedi
CHP Niğde Milletvekili ve KİT Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, TBMM Başkanlığına sunduğu Meclis Araştırma Önergesinde, ülkemizde turizm denildiğinde, deniz, otel, güneş ve tatilin akla geldiğini ancak arkeolojik ve kültürel değerlerin yeterinde ön plana çıkmadığını vurguladı. Arkeolojik ve kültürel değerlerin tanıtımının da yeterli olmadığına değinen Gürer, ülkemizde kimi gün yüzüne çıkmış, kimi de çıkarılmayı bekleyen çok önemli arkeolojik zenginliklerimizin bulunduğunu ifade etti.
Turizmde yaşanan sorunların, çeşitlilik eksikliğinden kaynaklandığına dikkat çeken Gürer, turizm yatırımlarındaki teşvik ve destelerinin büyük oranda otel ya da büyük firmalara sağlanmasının, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın da çeşitlilik eksikliğine katkı sağladığını göstergesi olduğunu belirtti.
Türkiye’deki arkeolojik kazılardan gün ışığına çıkarılan eserler için gelen ziyaretçi sayısının başka ülkelerdeki örneklerine göre oldukça az olduğuna dikkat çeken Gürer, “UNESCO Dünya miras listesinde arkeoloji ve kültürel miras büyük yer ve öneme sahiptir. Ülkemizdeki arkeolojik ve kültürel miras zenginliğine rağmen bu alanda yeterli ve gerekli atılıma neden ulaşılamadığı araştırmaya değer bir durumdur” dedi.
Ülkemizde gün ışığına çıkarılması gereken çok sayıda kültürel mirasın bulunduğunu anlatan CHP Niğde Milletvekili Gürer, yılda 20 milyona yakın turist gelmesine rağmen, müzelere olan ilginin yetersizliğine dikkat çekti.Gürer, Yerel değerlerimizi daha tanınır kılıp turizmden daha çok pay alır hale gelmemizi sağlamanın yolu önce sorunun nedenini doğru saptamaktır. Bakanlığa bu bağlamda yapısal değişim mi gerekiyor? Yerel yönetimler daha etkili sürece katılmalı, Anadolu Trakya illerinde arkeolojik alanların durumu ve turizm için öne çıkarılmasının yolu bu araştırmayla belirlenebilir” diye konuştu.
Gürer, Meclis Araştırma önergesinde şu konulara değindi:
“Belediye, valilik, bakanlık, gönüllü demokratik kitle örgütleri, vakıflar konuya duyarlı ve önermesi olanları da kapsayacak çözüm çalışması meclis araştırması ile oluşturulabilir. Arkeolojik ve kültürel miras alanlarının dünden bugüne ve yarına ermesi, erdirilmesi gereken değerlerimizdir. Onların geleceğe taşınması, korunması turizmden pay alır kılınması turizm adına da destekleyici bir sonuç olacaktır. Bakanlığın sürekli turizm çeşitlendirme açıklamalarında bugüne kadar neden bu yolda gerekenin yapılmadığının sorgulanması önemli olacaktır. Arkeoloji ve kültür dünyanın gözünü çevireceği en önemli değerlerin varlığının genel adıdır.  Ülke genelinde turizm çeşitliliği hedeflense de bu anlamda ciddi bir ilerleme görülmemektedir. Turizmin Güneş deniz otel anlayışından çıkarak Anadolu illerine uzanması için bu konuya çok yönlü araştırma ile çözüm üretilmesi ve herkesin her kesimin duyarlılığının sağlanması için Meclis Araştırması yararlı olacaktır.”

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder