19 Ekim 2017 Perşembe

Gürer" Niğde ‘de 145 sit alanı ve 336 taşınmaz kültür varlığının  durumu ne?"

Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, Meclis Genel Kurulu’nda CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in sözlü soru önergesini yanıtladı. Bakan Kurtulmuş, Niğde’de 145 sit alanı ve 336 adet taşınmaz kültür varlığı bulunduğunu açıkladı. 
 
CHP Niğde Milletvekili ve KİT Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, Kültür ve Turizm Bakanlığınca yanıtlanması istemiyle verdiği sözlü soru önergesinde, Niğde ilindeki tescilli kültür varlıklarının sayısının açıklanmasını istedi. Gürer, Kültür ve tabiat varlıklarının tescil ve restitüsyon projelerini ve tescilli yapıların onarımı için kullandırılan kredilerin miktarını ve kimlere verildiğini sordu. 
Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, Niğde sınırları içinde 145 sit alanı ve 336 taşınmaz kültür varlığı bulunduğunu, taşınmaz kültür varlıklarına ilişkin restitüsyon projeleri, Yüksek Kurulun ilgili tarih ve sayılı ilke kararı doğrultusunda Koruma Kurulunda değerlendirildiğini bildirdi. Söz konusu restitüsyon projelerinin sayısının ayrıntılı bir arşiv taraması yapıldıktan sonra belirlenebileceğini ifade eden Bakan Kurtulmuş, taşınmazların mülkiyetlerine ilişkin bilgilerin ise Niğde Tapu Müdürlüğünden alınabileceğini belirtti. 
Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, “2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu'nun 12'nci maddesinde, özel hukuka tabi gerçek ve tüzel kişilerin mülkiyetinde bulunan korunması gerekli kültür ve tabiat varlıklarının korunması, bakım ve onarımı için Kültür ve Turizm Bakanlığının ayni, nakdî ve teknik yardım yapması hükmü vardır. Eğer ilgili süreçler tamamlanırsa her üç alanda da Kültür Bakanlığı desteklerini sunuyor birçok projeye sunduğu gibi. Bu kapsamda hazırlanan Taşınmaz Kültür Varlıklarına Yardım Sağlanmasına Dair Yönetmelik de rölöve, restorasyon projelerinin hazırlanması ve onarımlarının yapılması konusunda destek oluyor” açıklamasında bulundu. 
Bakan Kurtulmuş, 2012 yılında Saray Mahallesinde bir taşınmaz için 15 bin 49 lira proje yardımı yapıldığını, 2016 yılında ise herhangi bir başvurunun olmadığını kaydetti. 
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer: "Niğde‘de 145 sit alanı ve 336 taşınmaz kültür varlığının  durumu ne? Bu soru Niğde için sorulması gereken bir sorudur. Çünkü kayıt altına alınan çok eser ve yapı ne yazık ki adı korunmakta ancak çoğu ya define avcılarının tahribatı ya da doğal koşullar nedeni ile tahrip olmuş durumdadır. Özellikle korunan konutlar çoğu yıkıntıya dönüşen harap yapılar haline gelmiştir. Aslına uygun bu yapıların kurtarılması, Arkelojik alanlar içinde bilimsel kazı yapılması ve bölgelerin tahribatının önlenmesi şarttır" dedi.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder