16 Ekim 2017 Pazartesi

ÇEVRE SORUNLARI VE HAVA KİRLİLİĞİ

NİĞDE ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK İL MÜDÜRÜ HAMDİ GÖRKEM GENÇTÜRK " ÇEVRE SORUNLARI VE HAVA KİRLİLİĞİ" HAKKINDA AÇIKLAMA YAPTI
"Çevre sorunlarının başında hava kirliliği gelmektedir. Ortaya çıkan hava kirliliği, başta insan sağlığı olmak üzere tüm canlıları tehdit etmektedir.
Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde ve ilimizde de sanayinin gelişmesi, konutların ve araçların çoğalması ile meydana gelen hava kirliliğini daha aza indirgemek için bireyler olarak üzerimize düşen sorumlulukları yerine getirerek ilimizi ve yaşam alanlarımızı daha yaşanabilir hale getirmek elimizde,
Hava kirliliği ile mücadele, bizim ve gelecek kuşaklarımızın sağlığı yönünden üzerinde önemle durulması gereken çok hassas bir konudur. Hava kirliliği ile savaş, her şeyden önce onu doğuran nedenlerin ortadan kaldırılması veya azaltılması ile mümkündür. Günümüzde mevcut teknoloji ile konutlardaki ısınma cihazlarını, motorlu araçları ve sanayi tesislerini kullanmadan yaşamamız mümkün değildir. O halde hava kirliliğinin azaltılması için, gazların zararsız hale getirilmesi veya zararının en aza indirilmesi gereklidir. Gelecek nesillere iyi bir çevre bırakmak için kirlenmeleri mutlaka önlemek, yeşil alanları ve çevreyi koruyup çoğaltmak gereklidir. Bu duyarsızlık ve doğa tahripleri devam ederse, kuşkusuz kaybedilen geleceğimizi geri getirmemiz mümkün olmayacaktır.
Bu bağlamda;
• Kalorifer kazanı kullanıcılarının eğitilmesi ve uygun yakma tekniklerinin öğretilmesi gereklidir. Kalorifer kazanlarının; tekniğine uygun olarak yakılması ve işletme kurallarına uygun olarak çalıştırılması, kent içindeki hava kirliliğinin önlenmesi yönünde en basit, ancak çok önemli bir mücadele yöntemidir. Kentimizde halen katı yakıt kullanan binlerce bina olduğu düşünüldüğünde yastıklama yöntemi ile ciddi bir rahatlama sağlanması mümkün olacaktır. Ayrıca işini iyi bilen bir kalorifer ateşçisi ile bilmeyen bir kalorifer ateşçisi arasında  yakıt tasarrufu da söz konusudur.
• Sanayi tesislerinin baca gazı emisyon ölçümleri İl Müdürlüğümüzce yapılmaktadır. Baca gazı emisyonu sınır değerlerin üzerinde olan sanayi tesislerine yaptırım uygulanmaktadır. Emisyon değerleri uygun olmayan bacalara filtre sistemi uygulama zorunluluğu bulunmaktadır.
• Vatandaşlarımızın standartlara uygun ve kaliteli yakıt kullanımı sağlanmalıdır. Kaçak ve standartlara uygun olmayan yakıt satışı yapan firmalar tespit edildiği takdirde gerekli cezai işlem uygulanacaktır.
• Kazan, soba ve baca temizlikleri zamanında yapılmalıdır.
•Hava kirliliğinin azaltılması için kömür kullanımının azaltılarak bireylere doğalgaz kullanımına teşvik edilmesi ve bu konuda halkı bilinçlendirmek gerekmektedir.
• Yeni yerleşim birimlerinde mümkünse merkezi ısıtma sistemleri kurulmalı ve enerji tasarrufu için bina yalıtımlarına özen gösterilmelidir."

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder