25 Ekim 2017 Çarşamba

TEİAŞ’A YENİ AVUKATLAR ALINACAK

GÜRER: “TEİAŞ DAVA SAYILARINDAKİ SÜREKLİ ARTIŞA ÇÖZÜM ÜRETİLMELİ”

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in soru önergesine yanıt veren Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, TEİAŞ’ın 2016 yılındaki 33 bin 644 dava dosyasından sadece 12 bin 305’in sonuçlandırılabildiğini açıkladı.
Bakan Albayrak, merkez ve taşra teşkilatlarında Hukuk Müşavirlerinin dışında, kurumda 45 avukatın görev yaptığını ancak iş yoğunluğu nedeniyle ücret karşılığında serbest avukatlarla da çalışıldığını bildirdi.
CHP Niğde Milletvekili ve KİT Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak tarafından yanıtlanması istemiyle TBMM Başkanlığına sunduğu yazılı önergesinde TEİAŞ’ın dava dosyaları ve kurumda görev yapan avukatların durumuyla ilgili sorular yöneltti. Gürer, “TEİAŞ taşra birimleri ile birlikte görülen davalardan 2016 yılında kaç dava sonuçlanmıştır? Davaların dağılımı nedir? Kaç avukat kurumda görev yapmaktadır? Boş kadro var mıdır? Avukatlık için hizmet alımı yolu ile dava takibi yapılmakta mıdır? Bu yolla son yıla göre dağılımlı hizmet alımlı avukat görevlendirmesi kaçtır? Kaç dava sonuçlanmıştır? Hizmet alımı yolu ile son beş yılda ödenen avukatlık ücret toplamı nedir? Son beş yılda kurumda kadrolu avukat olarak görev yaparken, ayrılarak hizmet alımı yolu ile kurumla çalışan avukat var mıdır?” şeklindeki soruların yanıtlanmasını istedi.
33 BİN 644 DAVADAN 12 BİN 305’İ SONUÇLANDI
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, 2016 yılında Türkiye Elektrik İletim AŞ Genel Müdürlüğü (TEİAŞ) ve taşra teşkilatları tarafından, önceki yıllardan devreden ve dava süreci devam eden 33.644 dava dosyasının takip edildiğini ve bunlardan 12.305 adet dosyanın sonuçlandırıldığını açıkladı.
45 AVUKAT GÖREV YAPIYOR
Söz konusu davalarının çoğunluğunu, kamulaştırma davaları, iş davaları, sistem kullanım cezalarına ilişkin davalar ile personel davalarının oluşturduğunu kaydeden Bakan Albayrak, TEİAŞ merkez ve taşra teşkilatlarında Hukuk Müşavirlerinin dışında toplam 45 Avukatın görev yaptığını belirtti.
KURUMA BU YIL AVUKAT ALINACAK
TEİAŞ merkez ve taşra teşkilatında boş Avukat kadrosunun bulunduğunu ifade eden Bakan Albayrak, 2017 yılı içerisinde boş kadrolara Avukat alınması planlandığını açıkladı.
SERBEST AVUKATLARLA DA ÇALIŞILIYOR
Bakan Albayrak, “TEİAŞ taşra teşkilatında yürütülen davaların, iş yoğunluğu ve Bölge Müdürlüğünün sorumluluk alanına göre kadrolu avukatlarla karşılanmasının mümkün olmadığı durumlarda ücret karşılığında serbest Avukatlar ile vekâlet akitleri imzalanmakta, ilgili kanun ve yönetmeliklerde belirtilen oranda ödemeler yapılmaktadır. Son beş yılda TEİAŞ kadrolarında Avukat olarak görev yaparken, ayrılarak hizmet alımı yolu ile kurumla çalışan Avukat bulunmamaktadır” ifadelerini kullandı.
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer: “TEİAŞ Hukuk Müşavirliğinde merkezde 4, taşrada 22 olmak üzere toplam 26 hukuk müşaviri varken merkezde 16 taşrada 62 toplam 78 sözleşmeli avukat görev yapıyor. Ağustos 2016 tarihi itibari ile 26 adet hukuk müşavirliğinin 13’ü, 78 adet avukatlık kadrosunun 25’i boş, taşrada avukat bulunmayan birimlerin hukuki takibini merkezden gönderilen avukatlar tarafından yerine getiriliyor. Bu durum Sayıştay raporuna yansımıştır. Teşekkülün taraf olduğu dava dosyalarının sayısı 2011 yılında 13.075 adet iken 2012 yılında 13.266 adet, 2013 yılında 19.661 adet, 2014 yılında 19.228 adet olarak gerçekleşip,  2015 yılında 27.233 âdete ulaşması da dikkat çekicidir. İş yükü çokluğu nedeni ile kadrolu avukat yetersizliğinden hizmet alımı ile alınan avukat sayısı 2012 de 82 iken, 2013 de 93 kişiye, 2014 yılında 118 kişiye, 2015 yılında 124 kişiye, 2016 yılında 130 kişiye çıkmış olması da bu bağlamda kurumun sorunu daha kapsamlı ele almasını gerekli kılmaktadır. Kurum tarafından üçüncü şahıslara açılan davalar genelde Şirketin çeşitli alacakları ve gecikme zamları ile ilgili iken şirket aleyhine açılan davalar genelde kamulaştırma, tezyidi bedel, iş kazası, görevden alınma, sicil işlemleri ile çeşitli idari tasarruflarla ilgili davalardan oluşmaktadır. Bu bağlamda kurumun sorunların çözümünde daha hassas davranması, çözüme yönelik çaba ve çalışma içinde olması gerekir” dedi.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder