15 Ekim 2017 Pazar

ÜLKEMİZDE BİLİMSEL KAZILAR DEVAM EDİYOR

Yabancı bilim adamları Türkiye’de 36 farklı noktada kazı çalışması yapıyor
Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, CHP Niğde Milletvekili ve KİT komisyon üyesi Ömer Fethi Gürer’in ülkemizde yerli ve yabancı bilim adamlarınca yürütülen arkeolojik kazı çalışmalarıyla ilgili soru önergesini yanıtladı. Bakan Kurtulmuş, Bakanlar Kurulu kararıyla yapılan Türk kazı sayısının 120, yabancı kazı sayısının ise 36 olduğunu açıkladı. 
CHP Niğde Milletvekili ve KİT Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, ülkemizde devam eden bilimsel kazı çalışmalarıyla ilgili olarak Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş tarafından yanıtlanması istemiyle TBMM Başkanlığına sözlü soru önergesi verdi. CHP Milletvekili Gürer, ülkemizde devam eden bilimsel kazıların illere göre dağılımı, en uzun süreli devam eden kazı çalışması ile yabancı bilim adamları ve belediye desteği ile devam eden kazı çalışmaları hakkında bilgi istedi. 
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi  Gürer’in sorularını yanıtlayan Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, Ülkemizde 2015 yılında gerçekleştirilen, Bakanlar Kurulu kararıyla yapılan Türk kazı sayısının 120, yabancı kazı sayısının ise 36 olduğunu bildirdi. 
149 YILLIK KAZI; EFES KAZILARI
Türkiye’de devam eden en uzun süreli kazının Ege Bölgesi'ndeki Efes kazıları olduğunu açıklayan Kültür ve Turizm Bakamın Numan Kurtulmuş, “Efes'teki ilk arkeolojik kazılara British Museum adına J. T. Wood tarafından 1869 yılında başlanmıştır. Wood'un ünlü Artemis Tapınağı'nı bulmaya yönelik bu çalışmalarına 1904 yılında Hogart devam etmiştir. Bugün de çalışmalarını sürdüren Avusturyalıların Efes'teki kazıları ilk olarak 1895 yılında Bendorf tarafından başlatılmıştır. Avusturya Arkeoloji Enstitüsünün Birinci ve İkinci Dünya Savaşları sırasında kesintiye uğrayan çalışmaları 1954 yılından sonra aralıksız devam etmiştir. Efes'te Başkanlığımız ve Avusturya Arkeoloji Enstitüsü adına kazılar sürdürülmüş, restorasyon ve düzenleme çalışmaları da devam etmektedir” dedi.
Belediyelerin sponsorluğunda devam eden kazıları da açıklayan Bakan Kurtulmuş, “Adana'dan, Muğla'dan, Mersin'den, İzmir'den çok sayıda belediyenin ortaya koymuş olduğu sponsorluklar çerçevesinde kazılar devam etmektedir” şeklinde konuştu. 
KAZILAR İÇİN DSİ’DEN 37 MİLYON 773 BİN LİRA ÖDENEK AKTARILDI 
Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in, ülkemizde devam eden bilimsel kazılar için ayrılan bütçe miktarıyla ilgili soru önergesini de yanıtladı. Bakan Kurtulmuş, 2017 yılında bilimsel kazılar için DSİ’den 37 milyon 773 bin lira ödeneğin bakanlıklarına aktarıldığını, bakanlık bütçesinden 14 Ağustos 2017 tarihine kadar kullanılan ödenek miktarının ise 17 milyon 970 bin 540 lira olduğunu bildirdi. Baran Numan Kurtulmuş, 2016 yılında tamamlanan kurtarma kazısı sayısının ise 192 olduğunu kaydetti. 
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ülkemizin çok zengin tarihi kültürel değerleri olduğunu belirterek; “Yer altında antik dönemlere ait yüzlerce kalıntı var. Üniversiteler, Belediyeler ve Bakanlığın işbirliği ile bilimsel kazı sayısı artırılmalıdır. Çok yerde define avcıları kaçak kazılar ile değerleri yok ve tahrip etmektedir. Bu bağlamda bilimsel kazıların yaygınlaşması ülkemizin her bölgesinde yaygın tarih hazinelerinin gün ışığına çıkmasını sağlayacaktır" dedi.
​ 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder