Yenilikçi Tedaviler,
metastatik meme kanseri hastalarının yaşam kalitesini artırabilir
Meme Kanseri Farkındalık Ayı dolayısıyla görüş bildiren İstanbul Üniversitesi Onkoloji Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yeşim Eralp, tüm meme kanseri hastalarının yaklaşık dörtte birinin metastatik yani ileri evrede olduğunu belirtti ve metastatik evrenin, erken evre meme kanserlerinden farklı tedavi ve bakım yaklaşımları gerektirdiğini vurguladı. Özellikle kişiye özel tedavilerin artmasıyla hastaların gelecek konusunda daha pozitif düşünebileceğinin altını çizen Prof. Dr. Yeşim Eralp, bu yenilikçi tedavilerle meme kanserinin kronik bir hastalık haline gelmesinin mümkün olabileceğini belirtti.
Meme kanseri alanında büyük bir hızla devam eden araştırmalar sayesinde tedavi olanaklarında büyük gelişmeler kaydedildiğini belirten Prof. Dr. Yeşim Eralp “Devam eden çalışmalar sayesinde bu tür tedavi seçeneklerinin giderek artacağını öngörüyoruz. Bence bu, hastalarımız ve tedavi tarafında yer alan bizler için çok ümit verici bir durum.” dedi.
Meme kanseri hastalarının 5 yıl hayatta kalma ihtimali %90'lara yaklaştı
Prof. Dr. Yeşim Eralp şöyle devam etti: “Meme kanseri önemli bir sorun. Neyse ki, meme kanserlerinin yaklaşık %70 – 80'i erken tanınabiliyor ve şifa olasılığı var. Fakat geri kalan %20'lik grupta, ileri evre yani metastatik meme kanseri daha sık görülebiliyor. İleri evrede hastalık olduğu zaman tam şifadan bahsedemiyoruz belki ama, yapılan çalışmalar kanseri artık kronik bir hastalığa dönüştürmeye yönelik. Kişiselleştirilmiş tedavi burada çok önemli bir rol oynuyor. Çünkü bu tür tedaviler sayesinde, bugün ileri evreye gelmiş hastalarımızda da uzun süreli yaşam süreleri elde edebiliyoruz. Metastazı ile beraber hastalığı kontrolde tutularak ya da metastazı kaybolarak, toplumda 5 yıldan daha uzun süre yaşayan hastalarımız olabildiğini görüyoruz. Meme kanseri hastalarının 5 yıl hayatta kalma ihtimali bugün %90'lara yaklaşmış durumda. Bu durum onkolojik tedavilerin geldiği noktayı ortaya koyması açısından çok önemli.”
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder